![]() 663 E 38 Szeitzné Szabó Mária (szerk.): Élelmiszer-biztonsági helyzetelemzés és kockázatértékelés [A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tanulmánya a kockázatalapú hatósági ellenőrzések végzéséhez, prioritások meghatározásához] Budapest : Agroinform, 2008. 238 p., ill. ISBN 978-963-502-896-2 TARTALOMÖsszefoglaló 9 I. A tanulmány célja és háttere 19
1. Előzmények 22
2. A tanulmány célja 22 3. Figyelembe vett adatok, információk 23 4. Nemzetközi és hazai háttér 25
4.1 Kereskedelmi Világszervezet (WTO, World Trade Organisation) 25
4.2 FAO/WHO Codex Alimentarius 26 4.3 A kockázatelemzés folyamata és elemei 26
4.3.1 A kockázatelemzés részfolyamatai. 26
Kockázatbecslés (Risk Assessment) 27
4.3.2 A kockázatelemzés szerepe az élelmiszer-biztonság elérésében 28Kockázatkezelés (Risk Management) 27 Kockázatkommunikáció (Risk Communication) 28 6. A kockázatbecslés intézményi háttere 31
6.1 Európai Unió 31
6.2. Magyarország 31 II. Élelmiszer-vállalkozások/egységekkockázat alapú kategorizálása 33
1. Háttér 35
2. Kockázatossági elv az élelmiszer-ellenőrzési gyakorlatban 36 3. Kockázat alapú egység-kategorizálási modellek 37
3.1. Egységtípus alapján történő általános kockázati besorolás (írországi
modell alapján) 37
4. Összefoglalás, javaslatok 553.2 Kockázati osztályozás az egységek egyedi besorolása alapján (angol modell) 44 3.3. Számszerűsített kockázat-értékelésen alapuló egyedi egységbesorolás 46 3.4. Ausztrál és új-zélandi modell 50 3.5. Kanadai modell 53 III. Mintavételezés, laboratóriumi vizsgálat kockázatosság alapján 57
1. Általános szempontok 59
2. Az élelmiszerek kockázati alapú mintavételezése 61
2.1. Egyszerűsített kockázatbecslésen alapuló mintavételi útmutatások
61
2.2. Mintavétel és az ellenőrzési mintaszámok tervezése 67
2.2.1. A növényvédőszer-maradékok és kémiai szennyezők jellegzetes koncentráció
eloszlása élelmiszerekben 67
2.3. Az eredmények értékelése 702.4. Ellenőrző vizsgálatok mintaszámának tervezése 71
3.1. A vizsgálati prioritás meghatározása előzetes kísérleti és monitoring
vizsgálatok eredménye alapján 75
3.1.1. A modellben alkalmazott számítások 77
3.1.2. Monitoring vizsgálati eredmények figyelembe vétele 78 3.1.3. A számított prioritási faktorok figyelembe vétele a monitoring programok tervezésénél 79 IV. Mikrobiológia veszélyek és kockázatok 81
1. Háttér 83
2. Nemzetközi kitekintés 84
2.1. Az Egészségügyi Világszervezet prioritásai 84
3. Mikrobiológiai kockázat Magyarországon 912.2. FAO/WHO Codex Alimentarius prioritásai 85 2.3. Az Európai Unió prioritásai. 86 2.4. RASFF adatbázis elemzéséből adódó prioritások. 88 2.5. EUROSTAT 90
3.1. Élelmiszer eredetű események 92
4. Főbb mikrobiológiai kockázatokról részletesen 973.2. Humán járványügyi adatok 94
4.1. Salmonellosisok (C113.191) 97
4.1.1. Uniós salmonellosis adatok 97
4.2. Campylobacteriosisok (C113.192) 1034.1.2. Hazai salmonellosis adatok 98
4.2.1. Uniós adatok 103
4.3. Shigellosis (vérhas, bakteriális dizentéria), (C113.91) 1064.2.2. Hazai adatok 104 4.4. Hepatitis infectiosa (vírusos májgyulladás, vírushepatitis), (C113.91) 107 4.5. Calicivírus (Norovírus) okozta gastroenteritis (C113.91) 108 4.6. Enterotoxikus E. coli (ETEC, verotoxin termelő E. coli (VTEC); Shigella-toxint termelő E. coli (STEC) okozta ételfertőzés, (C113.196) 109 4.7. Listeriosis (C113.199) 110 4.8. Yersiniosis (C113.199) 111 4.9. Kullancsencephalitis (kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás; közép-európai kullancsencephalitis), (C113.199) 112 4.10. Lépfene (antrax), (C113.199) 113 4.11. Brucellosis (Bang-kór, máltai láz, unduláló láz), (C113.199) 114 4.12. Tularaemia (C113.199) 114 4.13. Toxoplasmosis (C113.199) 115 4.14. Taeniasis (galandférgesség, cysticercosis), (C113.199) 116 4.15. Trichinellosis (Trichiniasis, Trichinosis, Trichinelliasis), (C113.195) 117 4.16. Echinococcosis (C113.199) 118 4.17. Gümőkór (mycobacterium bovis okozta tuberkulózis), (C113.194) 118 4.18. Botulizmus (C113.95). 119 4.19. Variáns Creutzfeldt-Jakob betegség (vCJB), (C113.11) 120 4.20. Staphylococcus okozta ételmérgezés (Staphylococcus toxaemia), (C113.95) 120 4.21. Egyéb élelmiszer eredetű megbetegedések 121
4.21.1. Entamoeba histolytica fertőzés, amőbás vérhas (C113.91) 121
4.21.2. Giardiasis (C113.91) 121 4.21.3. Cryptosporidiasis (C113.91) 122 6. Összefoglalás 125
6.1. Élelmiszer eredetű események (outbreaks, járványkitörés) adatai
125
7. Mikrobiológiai kockázatok rangsorolása 1276. 2. Enterális fertőzőbeteg nyilvántartás adatai 125 6. 3. Élelmiszerlánc-vizsgálati eredmények adatai 126 8. Javaslatok 129 V. Kémiai veszélyek és kockázatok 131
1. Kémiai szennyeződések hatósági ellenőrzése 133
1.1. Mintavételi stratégiák 134
2. Kémiai szennyezők kockázatának értékelése 1381.2. Határértékek, mintavételi szabályok, vizsgálati követelmények 135 1.3. Összetett vagy feldolgozott élelmiszerek vizsgálata 137
2.1. Kísérletes toxikológiai határértékek 138
3. A kémiai veszélyek részletes elemzése 1422.2. Kockázatbecsléshez szükséges információk 139 2.3. Nemzetközi prioritások 140
3.1. Az elsődleges termelés során alkalmazott szerek maradékai 142
3.1.1. Hormonok és állatgyógyászati szerek maradékai (C111.1) 142
3.2. Környezeti eredetű szennyező anyagok (C111.3) 1573.1.2. Növényvédőszer-maradékok (C111.2) 145
3.2.1. Fémek és ionok (C111.31) 157
3.2.1.1. Toxikus nehézfémek (C111.311) 157
3.2.1.2. Egyéb fémek és ionok (elemek), (C111.319) 160
3.2.2. Szerves szennyező anyagok (C111.32) 162
3.2.2.1. Dioxinok és PCB-k (C111.321) 162
3.2.3. Radioaktivitás (C111.33) 1683.2.2.2. Policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok) (C111.322) 165
3.3.1. Mikotoxinok (C111.41) 175
3.4. Élelmiszerek természetes toxikus vegyületei (C111.5) 1803.3.2. Nitrátok (C111.42) 179 3.5. A technológia során keletkező szennyező anyagok (C111.6) 182 3.6. Allergén vegyületek (C111.7) 185 3.7. Élelmiszerjavító anyagok: adalékanyagok, aromák, enzimek (C111.8) 186 3.8. Élelmiszerekkel érintkező anyagokból kioldódó vegyületek (C111.96) 190 3.9. Egyéb kémiai veszélyek (C111.9) 191
3.9.1.Váratlan, szándékos vagy véletlen kémiai szennyeződések 191
VI. Egyéb veszélyek és kockázatok 199
1. Géntechnológiával módosított élelmiszerek (C14) 199
2. Idegen anyagok élelmiszerekben (C115) 202 VII. Élelmiszer-fogyasztási adatok 203
Fogyasztási adatok meghatározási módszerei 206
Hazai élelmiszer-fogyasztási statisztikák értékelése 207 VIII. Kitekintés 209 Köszönetnyilvánítás 213 Mellékletek 215
1. sz. melléklet: Kockázatbecslés a részletes uniós és hazai élelmiszerjogban
217
Fontosabb hazai vonatkozó jogszabályok 223
3. sz. melléklet: Mikrobiológiai élelmiszer-biztonság szabályozása 232
I.Mintavétel, mikrobiológiai kritériumok 232
II. Hatáskörök, ellenőrzések, kockázatértékelés, monitoring, adatgyűjtés, adatszolgáltatás 233 III. Codex Alimentarius útmutatók 236 Rövidítések jegyzéke 237 |