borító

570 B 81
Boross László:
Szilárd fázisú biokatalizátorok. Előállításuk, tulajdonságaik és gyakorlati alkalmazásuk
Budapest : Akadémiai K., 2008. 373 p. ill.
ISBN 978-963-05-8577-4




TARTALOM

ELŐSZÓ   9

1. BEVEZETÉS   11

2. TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS   13

3. SZILÁRD FÁZISÚ BIOKATALIZÁTOROK ELŐÁLLÍTÁSA   15
3.1. Rögzítés fizikai módszerekkel   15
3.1.1. Bezárás féligáteresztő hártyák közé   15
3.1.2. Bezárás gélek vagy szálak üregeibe   15
3.1.3. Mikrokapszulázás, kapszulázás   23
3.1.3.1. Koacerváció   23
3.1.3.2. Határfelületi polimerizáció   24
3.1.3.3. Előgéloldás   25
3.1.3.4. Folyadékcseppképzés   25
3.1.3.5. Gyöngyök és kapszulák nagy léptékű termelése   26
3.1.4. Liposzómaképzés   31
3.1.5. Adszorpció nagy felületű hordozókon   31
3.2. Rögzítés kémiai módszerekkel   34
3.2.1. Ionos rögzítés  34
3.2.2. Kovalens kötések kialakítása   35
3.2.3. Biokatalizátorok közötti intermolekuláris kovalens kötések   50
3.2.4. Kémiai beépítés polimerek szerkezetébe   51
3.2.5. Fémkelátkomplexek  51
3.3. Hordozók szilárd fázisú biokatalizátorok előállításához   52
3.3.1. Természetes eredetű gélképzők   52
3.3.1.1. Alginátok   53
3.3.1.2. Karragenátok   54
3.3.1.3. Pektinek   55
3.3.1.4. Gellánmézga   57
3.3.1.5. Kitozán   57
3.3.1.6. Agár (agaróz)   58
3.3.1.7. Dextrán   59
3.3.1.8. Fehérjealapú gélképzők   60
3.3.2. Szintetikusan előállított gélek   60
3.3.2.1. Poliakrilamid   60
3.3.2.2. Poli(vinil-alkohol) (PVA)   63
3.3.2.3. Egyéb bezáró közegek   63
3.3.3. Adszorbensek   63
3.3.3.1. Üveg   63
3.3.3.2. Cellulóz  64
3.3.3.3. Poliuretán   64
3.3.3.4. Biospecifikus (affinitás) adszorbensek   65
3.3.4. Ioncserélők   65
3.3.4.1. Poliszacharid alapú ioncserélők   65
3.3.4.2. Polisztirol származékok   65
3.4. Az enzimek rögzítését befolyásoló tényezők   65
3.4.1. Az aktiváló reagens szerkezetének hatása   65
3.4.2. A reakcióelegy összetételének hatása   67
3.4.3. A reakcióelegy pH-jának hatása   69
3.4.4. A reakcióelegy ionerősségének hatása   71
3.4.5. A hordozó porozitásának hatása   71
3.4.6. A hordozó mátrix és a funkciós csoport közötti "kar" (spacer) hatása   73
3.5. A sejtek rögzítését befolyásoló tényezők   73
3.5.1. Gyökös polimerizáció hatása a sejtekre   73
3.5.2. Szerves oldószerek hatása a sejtek bezárására   74

4. SZILÁRD FÁZISÚ BIOKATALIZÁTOROK TULAJDONSÁGAI   76
4.1. Rögzített enzimek tulajdonságai   76
4.1.1. Katalitikus tulajdonságok   76
4.1.1.1. Katalitikus aktivitás   77
4.1.1.2. A katalitikus aktivitás pH-függése   83
4.1.1.3. A katalitikus aktivitás hőmérséklet-függése   90
4.1.1.4. A szubsztrátkoncentráció hatása   93
4.1.1.5. Specifitás   102
4.1.2. Stabilitás   104
4.1.2.1. Hőstabilitás   105
4.1.2.2. pH-stabilitás   114
4.1.2.3. Szerves oldószerekkel szembeni stabilitás   117
4.1.2.4. Fehérjebontó enzimekkel szembeni stabilitás   118
4.1.2.5. Karbamiddal és guanidin-hidrokloriddal szembeni ellenállás   118
4.1.2.6. Tárolási stabüitás   119
4.1.2.7. Működési stabilitás   123
4.2. Rögzített sejtek tulajdonságai   124
4.2.1. A sejtek elhelyezkedése a hordozóban   124
4.2.2. A rögzített sejtek morfológiai tulajdonságai   130
4.2.3. A rögzítés hatása a sejtek életképességére és anyagcseréjére   131
4.2.4. A fermentációs közeg pH-jának hatása a rögzített sejtekre   133
4.2.5. A fermentációs elegy hőmérsékletének hatása a rögzített sejtekre   136
4.2.6. Mérgek hatása a rögzített sejtekre   137
4.2.7. A rögzítés hatása a plazmidstabilitásra   139
4.2.8. Rögzített sejtes rendszerek működési stabilitása   140

5. BIOREAKTOROK   141
5.1. A bioreaktorok általános szerkezeti és működési jellemzői   141
5.2. Bioreaktor típusok szilárd fázisú biokatalizátorral   144
5.2.1. Szakaszos működésű mechanikusan kevert tankreaktor   144
5.2.2. Folyamatos átáramlású kevert tankreaktor   145
5.2.3. Állóágyas oszlopreaktor   147
5.2.4. Fluidizációs reaktor  150
5.2.5. Cirkulációs reaktor   153
5.2.6. Membránreaktorok   157
5.2.6.1. Közvetlen érintkezésű membránreaktorok   160
5.2.6.2. Diffúziós membránreaktorok   161
5.2.6.3. Többfázisú membránreaktorok   162
5.2.7. A különböző típusú bioreaktorok működésének összehasonlítása   165
5.3. A bioreaktorok működését befolyásoló tényezők   166
5.3.1. A hordozó tulajdonságainak hatása   166
5.3.2. A biokatalizátor inaktiválódásának hatása a bioreaktor teljesítményére   167
5.3.3. A szubsztrátkoncentráció hatása   168
5.3.4. A közeg összetételének hatása   171
5.3.5. Az oxigénigény biztosítása   171
5.3.6. Külső és belső anyagátadási hatások   173
5.3.7. A hőmérséklet hatása   175
5.3.8. Reaktorméret   176
5.3.9. Nyomásesés   178
5.3.10. A visszakeveredés hatása   178
5.3.11. A működtetés módja   179
5.3.12. Integrált termékeltávolítás   180

6. SZILÁRD FÁZISÚ BIOKATALIZÁTOROK GYAKORLATI ALKALMAZÁSAI   182
6.1. Szilárd fázisú biokatalizátorok ipari alkalmazása   182
6.1.1. Szilárd fázisú biokatalizátorok élelmiszeripari alkalmazása   184
6.1.1.1. Tejipar   184
6.1.1.2. Cukoripar, édesipar, cukrászat   188
6.1.1.3. Keményítőfeldolgozás   189
6.1.1.3.1. Cukorszirupok előállítása   189
6.1.1.3.2. Ciklodextrinek előállítása   198
6.1.1.4. Tartósítóipar   201
6.1.1.5. Húsipar   205
6.1.1.6. Növényolajipar   205
6.1.1.7. Erjedésiparok   206
6.1.1.7.1. Etanolgyártás   206
6.1.1.7.2. Sörgyártás   220
6.1.1.7.3. Borászat   224
6.1.1.7.4. Ecetgyártás   226
6.1.1.7.5. Egyéb erjedésipari termékek   228
6.1.2. Szilárd fázisú biokatalizátorok könnyűipari alkalmazása   230
6.1.2.1. Papíripar   230
6.1.3. Szilárd fázisú biokatalizátorok gyógyszeripari alkalmazása   230
6.1.3.1. Antibiotikumok előállítása   230
6.1.3.2. Szteroidátalakítások   239
6.1.3.3. Alkaloidok biotranszformációja   245
6.1.3.4. Monoklonális antitestek   247
6.1.3.5. Hormonok, biológiailag aktív anyagok   250
6.1.3.6. Egyéb gyógyszeripari termékek   251
6.1.4. Szilárd fázisú biokatalizátorok vegyipari alkalmazása   252
6.1.4.1. Finomkémiai termékek   252
6.1.4.1.1. Enzimek előállítása   252
6.1.4.1.2. Koenzimek előállítása   258
6.1.4.1.3. Aminosavak   261
6.1.4.1.3.1. Aminosavak előállítása rögzített sejtekkel   261
6.1.4.1.3.2. Szintetikus aminosav-racemátok rezolválása rögzített enzimekkel   270
6.1.4.1.4. Aminosav-származékok, peptidek   276
6.1.4.1.5. Szerves savak   279
6.1.4.1.6. Cukor-foszfátok   285
6.1.4.1.7. Mesterséges édesítőszerek és adalékanyagaik   286
6.1.4.1.8. Egyéb finomkémiai termékek   288
6.1.4.2. Vegyipari termékek   289
6.2. Szilárd fázisú biokatalizátorok környezetvédelmi alkalmazása   290
6.2.1. Fenolos szennyvizek kezelése   290
6.2.2. Klórozott szénhidrogénekkel szennyezett vizek kezelése   292
6.2.3. Nehézfémionok eltávolítása szennyvizekből   297
6.2.4. Nitrifikáció-denitrifikáció rögzített sejtekkel   300
6.2.5. Biofilterek   301
6.3. Szilárd fázisú biokatalizátorok analitikai alkalmazása   302
6.3.1. Szakaszos analitikai eljárások   303
6.3.2. Folyamatos rendszerek  304
6.3.3. Bioszenzorok   309
6.3.3.1. Bioszenzorok előállítása   310
6.3.3.2. Enzimelektródok   316
6.3.3.3. Rögzített sejtes bioszenzorok   320
6.4. Szilárd fázisú biokatalizátorok gyógyászati alkalmazása   320
6.4.1. Rögzített enzimek gyógyászati alkalmazása   320
6.4.2. Rögzített sejtek gyógyászati alkalmazása   321

7. IRODALOM   325



vissza