613.2 T 28
Schmiedel, Volker (et al.):
Táplálkozástudományi kézikönyv a természetgyógyászatban
Bp. : Golden Book, [2004]. 400 p., ill.
ISBN 963-9476-02-1




ELŐSZÓ A MAGYAR KIADÁSHOZ


Minden ember felelős a saját egészségéért és minden ember tehet és tennie is kell valamit az egészsége megőrzéséért.

Ma már egyre többen ismerik fel és fogadják el, hogy egészségünk alapja az étrendünk. Tudjuk, hogy az egyre nagyobb számban előforduló krónikus, civilizációs betegségek hátterében helytelen étrendi szokások is bizonyíthatók és tudjuk azt is, hogy ha (testünket megfelelően tápláljuk, sokféle betegséget megelőzhetünk vagy meggyógyíthatunk.

A lakosság nagy része helytelenül táplálkozik. A táplálkozásfüggő betegségek költségei igen magasak.

Nem könnyű a dolga annak, aki mindezt szem előtt tartva szeretne hiteles információkhoz jutni, aki megpróbál tájékozódni a táplálkozásterápia, a dietétika útvesztőjében. Mindenki számára világos, hogy a dietétika ellentmondásos ajánlások sokasága, az orvostudomány mostohagyermeke. A könyv egyik szerzője H. Lützner szerint viszont: "A dietétika ugyanúgy része a természetgyógyászatnak, mint a hippokratészi orvostudománynak - másképp megfogalmazva: egyik alappillére a medicinának."

Ebben a tájékozódásban, útkeresésben és főképp szemléletformálásban nyújtanak segítséget e könyv szerzői az Olvasóknak. A korábbi kiadás alcíme - Táplálkozási formák, gyógyböjt, ortomolekuláris medicina - is utal arra, hogy a szerzők integrált ismeretek átadására törekszenek, s a természettudományos szemléletből adódóan teljeskörű (holisztikus) szemléletet képviselnek, melynek alapját a korszerű táplálkozás, a teljesértékű étrend és a teljesértékű táplálkozási formák bemutatása és értékelése mellett a rendszeres testmozgás és az életmód (rendterápia), a pozitív életszemlélet hangsúlyozása képezi.

Külön érdeme a könyvnek, hogy olyan ismereteket kapunk csokorba kötve, amelyeket csak különböző szakkönyvekből ismerhetnénk meg.

Az elméleti alapok tisztázása után egymás mellett és egymással összehasonlítva tárgyalja a könyv a különböző teljesértékű táplálkozási formákat, majd sorra veszi az ortomolekuláris medicina tápanyagait (a vitaminokat. az ásványi anyagokat és a nyomelemeket, az aminosavakat és a zsírsavakat) és részletezi főbb tulajdonságaikat, a hiányukból és a túladagolásukból adódó klinikai tüneteket, ill. a terápiában betöltött szerepüket.

Egy következő rész a böjt és az intenzív dietétika lehetséges formáival ismertet meg bennünket. Az egészségmegőrzésben, a krónikus civilizációs betegségekkel folytatott küzdelemben igen fontos szerepe van a túlfogyasztásra berendezkedett társadalmunkban a hosszabb-rövidebb ideig tartó táplálékmegvonásnak. A különböző böjtformák iránti igény hazánkban is egyre nagyobb, de kevés a tapasztalatokon alaputó, tudományos igényű, hiteles szakmai információ.

A könyv legnagyobb fejezete - A terápiás ajánlások - egy teljesen újszerű klinikai összefoglalást tartalmaz. Az egyes kórképeket a szerző szervrendszerek szerint csoportosítja, és az előző fejezetekből származó ismeretek alapján ad tanácsot, a fitoterápia, az akupunktúra, a homeopátia, e böjt-és dietoterápia, a pszichoterápia, a mozgásterápia, a hidro-balneoterápia vagy egyéb kiegészítő terápiás gyógymód által nyújtott kezelési lehetőségeket ajánlva, amelyek segítségével a betegségeket kedvezően befolyásolhatjuk. Ez a forma rendkívül alkalmas arra, hogy egy-egy konkrét esetben célzottan tájékozódjunk.

A könyv végén található - Vitamin- és ásványianyag-táblázatok - pedig egy új fogalommal, a tápanyagsűrűséggel ismertetik meg az Olvasót Ennek alapján lehet, hogy az egyes élelmiszerekről, tápanyagokról hosszú ideje stabilnak hitt ismereteink egy része felülvizsgálatra szorul...

Úgy gondolom, hogy ezt a könyvet mindenki - legyen az laikus vagy orvos, táplálkozástudós vagy természetgyógyász, pedagógus vagy háziasszony -, haszonnal és érdeklődéssel forgathatja. Ezek az ismeretek segíthetnek egészségünk megtartásában vagy visszaszerzésében, életminőségünk javításában.

Köszönet illeti a White Golden Book kiadó vezetőjét Gelegonya Katalint, Szabó Soma tipográfust és Typonova Nyomdát a könyv elkészítésében nyújtott gondos és lelkiismeretes munkájáért.

    Budapest, 2004 őszén

              Dr. Borodi Judit




TARTALOM


    A könyv szerzői  5
    Előszó a magyar kiadáshoz  (dr. Borodi Judit)  11
    Előszó  (dr. Volker Schmiedel)  13

    BEVEZETÉS  17

    1 Az egészséges táplálkozás története és jelentősége  (dr. Claus Leitzmann)  19

      1.1 A táplálkozás-az evolúció tükrében  19
      1.2 Az egészséges táplálkozás szerepe  20
        Az egészségmegőrző táplálkozás  21
        A táplálkozásfüggő betegségek terápiája  22

    ALAPISMERETEK  23

    2 Mennyire tudományos a táplálkozással foglalkozó orvoslás?  (dr. Volker Schmiedel)  25

      2.1 A táplálkozással foglalkozó medicina módszertani problémái  25
      2.2 A táplálkozássaf foglalkozó medicina kutatási lehetőségei  27
        Feltételek  27
        Példák fontos tanulmányokból  28

    3 Az alapreguláció és a táplálkozás  (dr. Hartmuth Heine) 30

      3.1 Az elhízás mint civilizációs probléma  30
      3.2 Az alapreguláció rendszere  31
        Az alapállomány - a sejtek elé kapcsolt molekuláris szűrő  31
        Az alapállomány tároló funkciója (raktározó szerepe)  33
      3.3 A bél és az alapreguláció  36
        A bél mint zavaró mező  37
        Az alapállomány és az oxigén  38
        Az oxidatív stressz és a latens acidózis mint a krónikus alapregulációs zavarok előhírnöke  41

    4 Teljeskörű táplálkozási formák  (dr Claus Leitzmann)  45

      4.1 A teljesértékú táplálékok története és háttere  45
      4.2 A teljesértékű táplálék mint korszerű táplálkozási forma  46
        Az élelmiszerminőség további szempontjai  48
      4.3 A teljesértékű táplálkozás alapjai  50
        Növényi eredetű élelmiszerek  51
        Kismértékben feldolgozott élelmiszerek  52
        Nem hőkezelt friss ételek  53
        Nyers ételek  53
        Adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek  54
        Bizonyos technológiákkal előállított élelmiszerek  54
        Elismert ökológiai termelésből származó termékek  56
        Szezonális és regionális termékek  60
        Csomagolás nélküli vagy környezetkímélő módon csomagolt élelmiszerek  60
        Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése  61
        A társadalombarát termelésből származó termékek és a forgalmazás  62
      4.4 Javaslatok az élelmiszerek kiválasztásához  63
        Gabonák  66
        Zöldségek és gyümölcsök  67
        Hüvelyesek  68
        Magok, zsírok és olajok  68
        Tej és tejtermékek  69
        Hús, hal és tojás  70
        Italok  70
        Fűszerek, gyógyfüvek és a só  71
        Édesítőszerek  71
      4.5 Ajánlások a táplálkozási szokások megváltoztatásához  72
      4.6 A táplálkozástudományra alapozott értékelés  73
        Összegzés  75
      4.7 A vegetáriánus táplálkozás formái  76
        A vegetáriánizmus  76
        A kínai táplálkozástan  86
        Ayurveda  87
        Mazdaznan-táplálkozás  88
        Makrobiotika  89
        Antropozófus táplálkozás  90
        Waerland-étrend  92
        Hay-féle szétválasztásos étrend  92
        Evers-diéta  94
        Schnitzer-étrend  95
        Nyerskoszt  96

    5 Ortomolekuláris medicina  (dr. Volker Schmiedel)  106

      5.1 Gyógyítás a megfelelő tápanyagok segítségével  106
        Az egészségkárosodások és a tápanyagok közötti kölcsönhatások  l06
        A tápanyaghiány okai  106
        Tápanyagszükséglet  108
        A tápanyaghiány diagnózisa  108
      5.2 Az ortomolekuláris medicina lehetőségei és határai  108
        Javallatok  109
        Ellenjavallatok  109
        A kezelés időtartama  110
        Adagolás  110
      5.3 Ásványi anyagok  111
        Az ásványi anyagok hiányának diagnózisa  113
        Klór (Cl)  113
        Kálium (K)  114
        Kalcium (Ca)  117
        Magnézium (Mg)  120
        Nátrium(Na) 126
        Foszfor (P)  128
        Kén (S)  130
      5.4 Nyomelemek  131
        Króm (Cr)  132
        Vas (Fe)  134
        Fluor (F)  137
        Jód (I)  138
        Kobalt (Co)  141
        Réz (Cu)  141
        Mangán (Mn)  143
        Molibdén (Mo)  145
        Szelén (Se)  146
        Szilícium (Si)  148
        Cink (Zn)  150
      5.5 Vitaminok  152
        Vitaminhiány  153
        Vitaminok és az evolúció  155
        A vitaminfelvétel ajánlott és optimális mennyisége  155
        A vitaminok mellékhatásai és toxicitása  156
        Kezelés és megelőzés vitaminok adásával  157
        Vitaminszerű anyagok  157
        Vitaminkombinációk  157
        Antioxidáns kombinációk  158
        A-vitamin (retinol) és béta-karotin (A-provitamin)  160
        B1-vitamin (tiamin, aneurin) 163
        B2-vitamin (riboflavin)  164
        B3-vitamin (niacin, nikotinamid, nikotinsav, PP)  165
        B5-vitamin (pantoténsav)  168
        B6-vitamin (piridoxin)  169
        B9-vitamin (folsav)  171
        B12-vitamin (kobalamin)  173
        C-vitamin (aszkorbinsav)  l74
        D-vitamin (D3-vitamin=kolekalciferol)  177
        E-vitamin (tokoferol)  178
        H-vitamin (biotin)  180
        K-vitamin (fillokinon)  182
        Lecitin  183
        Pangamsav (B15-vitamin)  184
        Ubiquinon Q10 (koenzim Q10, "Q11-vitamin")  185
        További vitaminszerű anyagok (vitaminoidok)  l87
      5.6 Aminosavak  187
        Cisztein, cisztin  188
        Glutamin  188
        Lizin  189
        Metionin  189
        Fenilalanin  190
        Triptotán  191
      5.7 Zsírsavak  191
        Linolsav  193
        α-linolénsav  194
      5.8 Enzimek  195

    6 Böjt és intenzív dietétika  (dr. Hellmut Lützner)  200

      6.l A böjt terápiás koncepciója  200
        A böjt mint életmódterápia  203
      6.2 Böjt és gyógyböjt  205
        Történet  205
        Elterjedés  205
        Buchinger-féle gyógyböjt  206
      6.3 Böjt egészségesek részére  214
        Történet  214
      6.4 Különböző böjtformák  216
        Vízböjt, null-diéta  216
        Teaböjt  217
        Tejsavó ivókúra  218
        Nyákböjt  219
        Heun-féle nyerslé-kúra  220
        Breuss-féle böjt  221
        Proteinszubsztituált böjt  222
        Wendt-féle fehérjelebontó diéta  224
      6.5 Intenzív diétás kúrák  225
        F X. Mayr-féle intenzív dietétika  225
        Schroth-kúra  227
        Bircher-Benner-féle friss (nyers) étrend  229
        Kempner-féle rizs-gyümölcs-zöldség diéta  231
      6.6 A metabolikus szindróma diétás stratégiája  231
        A terápia alapjai  232
      6.7 A hosszú távú diétás stratégia hatékonysága  234
        A tanulmányokból és tapasztalatokból levonható következtetések  234
      6.8 Krónikus betegségek kezelésének diétás stratégiája  236
        Egyénre szabott táplálkozási formák  236

    TERÁPIÁS AJÁNLÁSOK 241

    7 Ajánlások konkrét betegségek és panaszok kezelésére (dr. Volker Schmiedel)  243

      7.1 Szív és érrendszer  243
        Szívelégtelenség  243
        Koszorúér-betegség  224
        Ritmuszavarok  245
        Hypertonia  246
        Hypotonia  247
        Arteriosclerosis (érelmeszesedés)  248
        Artériás érelzáródással járó betegségek  249
        Agyi történés (stroke)  250
        A vénák betegségei és a lábszárfekély (ulcus cruris)  250
        Nyirokpangás (lymphoedema)  251
      7.2 Légzőszervek  252
        Nátha (rhinitis)  252
        Melléküreg-gyulladás (sinusitis)  252
        Tüdőgyulladás (pneumonia)  253
        Hörgőgyulladás (bronchitis)  253
        Asthma bronchiale  254
        Mandulagyulladás (tonsillitis)  254
        Középfülgyulladás (otitis medax)  255
      7.3 Gyomor-bél rendszer  256
        Gyomorhurut (gastritis)  256
        Gyomor- és nyombélfekély (ulcus ventriculi et duodeni)  257
        Bélhurut (akut enteritis)  257
        Colitis ulcerosa és Crohn-betegség  258
        Irritábilis bél szindróma (IBS)  259
        Felfúvódás (meteorismtus)  260
        Hasmenés (diarrhoea)  260
        Székrekedés (obstipatio)  261
        Aranyér (nodus haemorrhoidalis)  262
      7.4 Máj és epe  263
        Epekövek, epegörcs  263
        Májgyulladás (hepatitis)  263
        Zsírmáj  264
        Májzsugor (májcirrhosis)  264
      7.5 Urogenitalis rendszer  266
        Vesemedence-gyulladás (pyelonephritis)  266
        Húgyúti fertőzések  266
        Húgykövek  266
        Krónikus veseelégtelenség  267
        Jóindulatú prostatamegnagyobbodás (benignus prostatahyperplasia)  269
        Prostatagyulladás (prostatitis)  269
        Szexuális funkciózavarok  269
        Sterilitás  270
        Menstruációs panaszok  270
        Klimaxos panaszok  271
        Mastodynia (fájdalmas emlő) és mastopathia (emlőbántalom)  271
      7.6 Endokrin rendszer  272
        Cukorbetegség (diabetes mellitus)  272
        Magas vérzsírszint (hyperlipidaemia)  273
        Köszvény (hyperuricaemia)  275
        Elhízás (adipositas)  275
        Golyva (euthyreoid struma)  276
        Pajzsmirigy-túlműködés és -alulműködés (hyper- és hypothyreosis)  277
      7.7 Mozgásszervek  277
        Reuma, ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) és elsődleges, idült sokízületi gyulladás (primer krónikus polyarthritis)  277
        Bechterew-kór  279
        Arthrosis (nem gyulladásos ízületi betegség)  279
        Csontritkulás (osteoporosis)  280
        Derék-és ülőideg-fájdalom (lumbo-ischialgia)  282
        Nyaki fájdalom (cervicalis szindróma)  282
      7.8 Idegrendszer  283
        Migrén/fejfájás  283
        Polyneuropathiák és neuralgiák (idegbántalmak)  284
        Parkinson-kór  285
        Sclerosis multiplex  285
      7.9 Bőr, haj és körmök  286
        Pattanás (akne) és a faggyúmirigyek fokozott működése (seborrhoea)  286
        Pikkelysömör (psoriasis)  287
        Idegi eredetű bőrbántalmak (neurodernitis)  288
        Herpes-vírus fertőzés  288
        Hajhullás  289
      7.10 Fertőzések  289
      7.11 Pszichés és pszichoszomatikus betegségek  290
        Depresszió  290
        Alvászavarok  291
        Dohányzásról való leszokás és egyéb szenvedélybetegségek kezelése  292
        Koncentrálóképesség zavara  292
        Vegetatív labilitás  293
      7.12 Fájdalom  293
      7.13 Láz  294
      7.14 Daganat  295
      7.15 Terhesség és szülés  297
        Terhességi hányás  298
        Szülést megkönnyítő lehetőségek  299
        Tejelválasztási problémák  299
      7.16 A gyermekkori betegségek sajátosságai  300
        Ágybavizelés (enuresis nocturna)  301
        Alvászavar és rémálmok  301
        Nyugtalanság és agresszivitás  301
        Étvágytalanság  302
        Növekedési zavarok  302
        Tanulási zavarok és írási/olvasási gyengeség (legasthenia)  302
      7.17 Az időskor sajátosságai  303
      7.18 Allergia  304

    MODERN TÁPLÁLKOZÁSKUTATÁS  307

    8 Tápanyagsűrűség - táplálkozáskutatás új aspektusa  (dr. Volker Schmiedel)  309

      8.1 Tápanyagok, tápanyagtartalom és az élelmiszerek tápanyagsűrűsége  309
        Példák az előző értékek analitikai alkalmazására  311
        Összefoglalás és megbeszélés  315

    9 Tápanyagajánlások (dr Volker Schmiedel)  317

    10 Speciális élelmiszerek (dr. Claus Leitzmann)  320

      10.1 Bioaktív anyagok  320
        Fokhagyma  320
        Olívaolaj  321
        Halolajok/omega-3-zsírsavak  323
        Lennag  323
        Diófélék  326
        Tejsavas élelmiszerek  327
        Kávé  330
        Zöld tea  332
        Vörösbor  333

    11 Vitamin-és ásványianyag-táblázatok (dr. Volker Schmiedel)  337

      11.1 A-vitamin (béta-karotin)  338
      11.2 B1-vitamin  339
      11.3 B2-vitamin  341
      l1.4 B3-vitamin (macin)  342
      115 B6-vitamin (piridoxin)  345
      11.6 C-vitamin  345
      11.7 Vas  347
      11.8 Kálium  349
      11.9 Kalcium  352
      11.10 Magnézium  353
      11.11 Cink  355

    FÜGGELÉK  357

    12 Élelmiszer-adalékanyagok (E-számok) (dr. Volker Schmiedel)  359
    13 Ajurvédikus táplálkozási ajánlások  (dr. Volker Schmiedel)  366
    14 Idegen szavak magyarázata  369

    TÁRGYMUTATÓ  380