![]()
ELŐSZÓ A MAGYAR KIADÁSHOZ
Ma már egyre többen ismerik fel és fogadják el, hogy egészségünk alapja az étrendünk. Tudjuk, hogy az egyre nagyobb számban előforduló krónikus, civilizációs betegségek hátterében helytelen étrendi szokások is bizonyíthatók és tudjuk azt is, hogy ha (testünket megfelelően tápláljuk, sokféle betegséget megelőzhetünk vagy meggyógyíthatunk. A lakosság nagy része helytelenül táplálkozik. A táplálkozásfüggő betegségek költségei igen magasak. Nem könnyű a dolga annak, aki mindezt szem előtt tartva szeretne hiteles információkhoz jutni, aki megpróbál tájékozódni a táplálkozásterápia, a dietétika útvesztőjében. Mindenki számára világos, hogy a dietétika ellentmondásos ajánlások sokasága, az orvostudomány mostohagyermeke. A könyv egyik szerzője H. Lützner szerint viszont: "A dietétika ugyanúgy része a természetgyógyászatnak, mint a hippokratészi orvostudománynak - másképp megfogalmazva: egyik alappillére a medicinának." Ebben a tájékozódásban, útkeresésben és főképp szemléletformálásban nyújtanak segítséget e könyv szerzői az Olvasóknak. A korábbi kiadás alcíme - Táplálkozási formák, gyógyböjt, ortomolekuláris medicina - is utal arra, hogy a szerzők integrált ismeretek átadására törekszenek, s a természettudományos szemléletből adódóan teljeskörű (holisztikus) szemléletet képviselnek, melynek alapját a korszerű táplálkozás, a teljesértékű étrend és a teljesértékű táplálkozási formák bemutatása és értékelése mellett a rendszeres testmozgás és az életmód (rendterápia), a pozitív életszemlélet hangsúlyozása képezi. Külön érdeme a könyvnek, hogy olyan ismereteket kapunk csokorba kötve, amelyeket csak különböző szakkönyvekből ismerhetnénk meg. Az elméleti alapok tisztázása után egymás mellett és egymással összehasonlítva tárgyalja a könyv a különböző teljesértékű táplálkozási formákat, majd sorra veszi az ortomolekuláris medicina tápanyagait (a vitaminokat. az ásványi anyagokat és a nyomelemeket, az aminosavakat és a zsírsavakat) és részletezi főbb tulajdonságaikat, a hiányukból és a túladagolásukból adódó klinikai tüneteket, ill. a terápiában betöltött szerepüket. Egy következő rész a böjt és az intenzív dietétika lehetséges formáival ismertet meg bennünket. Az egészségmegőrzésben, a krónikus civilizációs betegségekkel folytatott küzdelemben igen fontos szerepe van a túlfogyasztásra berendezkedett társadalmunkban a hosszabb-rövidebb ideig tartó táplálékmegvonásnak. A különböző böjtformák iránti igény hazánkban is egyre nagyobb, de kevés a tapasztalatokon alaputó, tudományos igényű, hiteles szakmai információ. A könyv legnagyobb fejezete - A terápiás ajánlások - egy teljesen újszerű klinikai összefoglalást tartalmaz. Az egyes kórképeket a szerző szervrendszerek szerint csoportosítja, és az előző fejezetekből származó ismeretek alapján ad tanácsot, a fitoterápia, az akupunktúra, a homeopátia, e böjt-és dietoterápia, a pszichoterápia, a mozgásterápia, a hidro-balneoterápia vagy egyéb kiegészítő terápiás gyógymód által nyújtott kezelési lehetőségeket ajánlva, amelyek segítségével a betegségeket kedvezően befolyásolhatjuk. Ez a forma rendkívül alkalmas arra, hogy egy-egy konkrét esetben célzottan tájékozódjunk. A könyv végén található - Vitamin- és ásványianyag-táblázatok - pedig egy új fogalommal, a tápanyagsűrűséggel ismertetik meg az Olvasót Ennek alapján lehet, hogy az egyes élelmiszerekről, tápanyagokról hosszú ideje stabilnak hitt ismereteink egy része felülvizsgálatra szorul... Úgy gondolom, hogy ezt a könyvet mindenki - legyen az laikus vagy orvos, táplálkozástudós vagy természetgyógyász, pedagógus vagy háziasszony -, haszonnal és érdeklődéssel forgathatja. Ezek az ismeretek segíthetnek egészségünk megtartásában vagy visszaszerzésében, életminőségünk javításában. Köszönet illeti a White Golden Book kiadó vezetőjét Gelegonya Katalint, Szabó Soma tipográfust és Typonova Nyomdát a könyv elkészítésében nyújtott gondos és lelkiismeretes munkájáért. Budapest, 2004 őszén Dr. Borodi Judit TARTALOM
BEVEZETÉS 17 1 Az egészséges táplálkozás története
és jelentősége (dr. Claus Leitzmann) 19
1.2 Az egészséges táplálkozás szerepe 20 A táplálkozásfüggő betegségek terápiája 22 ALAPISMERETEK 23 2 Mennyire tudományos a táplálkozással
foglalkozó orvoslás? (dr. Volker Schmiedel) 25
2.2 A táplálkozássaf foglalkozó medicina kutatási lehetőségei 27
Példák fontos tanulmányokból 28 3 Az alapreguláció és a táplálkozás
(dr. Hartmuth Heine) 30
3.2 Az alapreguláció rendszere 31
Az alapállomány tároló funkciója (raktározó szerepe) 33
Az alapállomány és az oxigén 38 Az oxidatív stressz és a latens acidózis mint a krónikus alapregulációs zavarok előhírnöke 41 4 Teljeskörű táplálkozási formák
(dr Claus Leitzmann) 45
4.2 A teljesértékű táplálék mint korszerű táplálkozási forma 46
Kismértékben feldolgozott élelmiszerek 52 Nem hőkezelt friss ételek 53 Nyers ételek 53 Adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek 54 Bizonyos technológiákkal előállított élelmiszerek 54 Elismert ökológiai termelésből származó termékek 56 Szezonális és regionális termékek 60 Csomagolás nélküli vagy környezetkímélő módon csomagolt élelmiszerek 60 Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése 61 A társadalombarát termelésből származó termékek és a forgalmazás 62
Zöldségek és gyümölcsök 67 Hüvelyesek 68 Magok, zsírok és olajok 68 Tej és tejtermékek 69 Hús, hal és tojás 70 Italok 70 Fűszerek, gyógyfüvek és a só 71 Édesítőszerek 71 4.6 A táplálkozástudományra alapozott értékelés 73
A kínai táplálkozástan 86 Ayurveda 87 Mazdaznan-táplálkozás 88 Makrobiotika 89 Antropozófus táplálkozás 90 Waerland-étrend 92 Hay-féle szétválasztásos étrend 92 Evers-diéta 94 Schnitzer-étrend 95 Nyerskoszt 96 5 Ortomolekuláris medicina (dr. Volker Schmiedel)
106
A tápanyaghiány okai 106 Tápanyagszükséglet 108 A tápanyaghiány diagnózisa 108
Ellenjavallatok 109 A kezelés időtartama 110 Adagolás 110
Klór (Cl) 113 Kálium (K) 114 Kalcium (Ca) 117 Magnézium (Mg) 120 Nátrium(Na) 126 Foszfor (P) 128 Kén (S) 130
Vas (Fe) 134 Fluor (F) 137 Jód (I) 138 Kobalt (Co) 141 Réz (Cu) 141 Mangán (Mn) 143 Molibdén (Mo) 145 Szelén (Se) 146 Szilícium (Si) 148 Cink (Zn) 150
Vitaminok és az evolúció 155 A vitaminfelvétel ajánlott és optimális mennyisége 155 A vitaminok mellékhatásai és toxicitása 156 Kezelés és megelőzés vitaminok adásával 157 Vitaminszerű anyagok 157 Vitaminkombinációk 157 Antioxidáns kombinációk 158 A-vitamin (retinol) és béta-karotin (A-provitamin) 160 B1-vitamin (tiamin, aneurin) 163 B2-vitamin (riboflavin) 164 B3-vitamin (niacin, nikotinamid, nikotinsav, PP) 165 B5-vitamin (pantoténsav) 168 B6-vitamin (piridoxin) 169 B9-vitamin (folsav) 171 B12-vitamin (kobalamin) 173 C-vitamin (aszkorbinsav) l74 D-vitamin (D3-vitamin=kolekalciferol) 177 E-vitamin (tokoferol) 178 H-vitamin (biotin) 180 K-vitamin (fillokinon) 182 Lecitin 183 Pangamsav (B15-vitamin) 184 Ubiquinon Q10 (koenzim Q10, "Q11-vitamin") 185 További vitaminszerű anyagok (vitaminoidok) l87
Glutamin 188 Lizin 189 Metionin 189 Fenilalanin 190 Triptotán 191
α-linolénsav 194 6 Böjt és intenzív dietétika (dr.
Hellmut Lützner) 200
Elterjedés 205 Buchinger-féle gyógyböjt 206
Teaböjt 217 Tejsavó ivókúra 218 Nyákböjt 219 Heun-féle nyerslé-kúra 220 Breuss-féle böjt 221 Proteinszubsztituált böjt 222 Wendt-féle fehérjelebontó diéta 224
Schroth-kúra 227 Bircher-Benner-féle friss (nyers) étrend 229 Kempner-féle rizs-gyümölcs-zöldség diéta 231
TERÁPIÁS AJÁNLÁSOK 241 7 Ajánlások konkrét betegségek és
panaszok kezelésére (dr. Volker Schmiedel) 243
Koszorúér-betegség 224 Ritmuszavarok 245 Hypertonia 246 Hypotonia 247 Arteriosclerosis (érelmeszesedés) 248 Artériás érelzáródással járó betegségek 249 Agyi történés (stroke) 250 A vénák betegségei és a lábszárfekély (ulcus cruris) 250 Nyirokpangás (lymphoedema) 251
Melléküreg-gyulladás (sinusitis) 252 Tüdőgyulladás (pneumonia) 253 Hörgőgyulladás (bronchitis) 253 Asthma bronchiale 254 Mandulagyulladás (tonsillitis) 254 Középfülgyulladás (otitis medax) 255
Gyomor- és nyombélfekély (ulcus ventriculi et duodeni) 257 Bélhurut (akut enteritis) 257 Colitis ulcerosa és Crohn-betegség 258 Irritábilis bél szindróma (IBS) 259 Felfúvódás (meteorismtus) 260 Hasmenés (diarrhoea) 260 Székrekedés (obstipatio) 261 Aranyér (nodus haemorrhoidalis) 262
Májgyulladás (hepatitis) 263 Zsírmáj 264 Májzsugor (májcirrhosis) 264
Húgyúti fertőzések 266 Húgykövek 266 Krónikus veseelégtelenség 267 Jóindulatú prostatamegnagyobbodás (benignus prostatahyperplasia) 269 Prostatagyulladás (prostatitis) 269 Szexuális funkciózavarok 269 Sterilitás 270 Menstruációs panaszok 270 Klimaxos panaszok 271 Mastodynia (fájdalmas emlő) és mastopathia (emlőbántalom) 271
Magas vérzsírszint (hyperlipidaemia) 273 Köszvény (hyperuricaemia) 275 Elhízás (adipositas) 275 Golyva (euthyreoid struma) 276 Pajzsmirigy-túlműködés és -alulműködés (hyper- és hypothyreosis) 277
Bechterew-kór 279 Arthrosis (nem gyulladásos ízületi betegség) 279 Csontritkulás (osteoporosis) 280 Derék-és ülőideg-fájdalom (lumbo-ischialgia) 282 Nyaki fájdalom (cervicalis szindróma) 282
Polyneuropathiák és neuralgiák (idegbántalmak) 284 Parkinson-kór 285 Sclerosis multiplex 285
Pikkelysömör (psoriasis) 287 Idegi eredetű bőrbántalmak (neurodernitis) 288 Herpes-vírus fertőzés 288 Hajhullás 289 7.11 Pszichés és pszichoszomatikus betegségek 290
Alvászavarok 291 Dohányzásról való leszokás és egyéb szenvedélybetegségek kezelése 292 Koncentrálóképesség zavara 292 Vegetatív labilitás 293 7.13 Láz 294 7.14 Daganat 295 7.15 Terhesség és szülés 297
Szülést megkönnyítő lehetőségek 299 Tejelválasztási problémák 299
Alvászavar és rémálmok 301 Nyugtalanság és agresszivitás 301 Étvágytalanság 302 Növekedési zavarok 302 Tanulási zavarok és írási/olvasási gyengeség (legasthenia) 302 7.18 Allergia 304 MODERN TÁPLÁLKOZÁSKUTATÁS 307 8 Tápanyagsűrűség - táplálkozáskutatás
új aspektusa (dr. Volker Schmiedel) 309
Összefoglalás és megbeszélés 315 9 Tápanyagajánlások (dr Volker Schmiedel) 317 10 Speciális élelmiszerek (dr. Claus Leitzmann)
320
Olívaolaj 321 Halolajok/omega-3-zsírsavak 323 Lennag 323 Diófélék 326 Tejsavas élelmiszerek 327 Kávé 330 Zöld tea 332 Vörösbor 333 11 Vitamin-és ásványianyag-táblázatok
(dr. Volker Schmiedel) 337
11.2 B1-vitamin 339 11.3 B2-vitamin 341 l1.4 B3-vitamin (macin) 342 115 B6-vitamin (piridoxin) 345 11.6 C-vitamin 345 11.7 Vas 347 11.8 Kálium 349 11.9 Kalcium 352 11.10 Magnézium 353 11.11 Cink 355 FÜGGELÉK 357 12 Élelmiszer-adalékanyagok (E-számok) (dr.
Volker Schmiedel) 359 TÁRGYMUTATÓ 380 |