![]() 613.2 K 15 Kapfelsberger, Eva - Pollmer, Udo: Halál a konyhában Piliscsaba : Kétezeregy K., 2006. 388 p. ISBN 963-86744-4-X TARTALOMA kiadó előszava 10 Vegyszerek a táplálékunkban - anno 1982 13
Vegyszerek a táplálékunkban - egészségügyi kockázat vagy államtitok?
15
A feketepiac 19
Egy levél a Szövetségi Nyomozó Hivataltól 19
Amikor az állam falaz... 25A kereskedők 20 … és ügyfeleik 23 Hús 28
Terítéken a gyógyszertár: gyógyszerek mint hizlalószerek 28
Nemi hormonok - fogamzásgátló a jószágnak 28
Baj van a vajjal - a takarmányozás 63A tenyésztőnek semmise drága: a béta-agonisták 41 Dagadó belek és vastag irha- a thyreosztatikumok 44 Szíverősítők a disznóknak- a glucocorticoidok 45 A disznóság az antibiotikumokkal 46 Lelki segély a sertésnek- a pszichopharmatikumok 55 Legújabb ajánlatunk - a béta-blokkolók 60
Műtrágya a teheneknek - például a karbamid 63
Amikor a nyúl a fűbe harap - környezeti mérgek és radioaktivitás 67Valami bűzlik... - a fekália 64 Hogy az íze is jó legyen - a takarmányaromák 65
Könnyelműen bánunk a nehézfémekkel 67
Mit tegyünk? Fogyasztói tanácsok 92 A statisztikai méregtelenítés 70 Már a nyúlcipő sem segít - a növényvédő szerek 74 Csak úgy sugároztak a bonniak - a radioaktivitás 76 A sugárkárosodás csak rossz vicc lenne? 79
Néhány szó a fogyasztóknak szóló tanácsokról 92
Húsellátás első kézből 95 Húsvásárlás-helyesen 96 Nem csak hússal él az ember 100
Az állattenyésztés - a politika egyik eszköze 100
A túlzott húsfogyasztás mint rizikófaktor 101 Mennyi húsra van szüksége az embernek? 104 Felvágottak, kolbászok, szalámik 106
Süssünk, süssünk valamit... - adalékanyagokkal 106
Bőrke, zsír és víz. Az emulgeálószerek 110
Tartósítás helyett egészségkárosítás? Módszerek és eszközök 142A "vizes" disznók és a foszfát 111 A citrát - az alternatív megoldás? 117 Megfűszerezik a nyelvünket? - Az ízfokozók 118 A "gépbarát" felvágott- az antioxidánsok 120 Minőség helyett mennyiség - a cukor 123 "Új színben" egy régi tradíció. A pácolás - nitrát, nitrit és nitrózaminok 123
Forró füst és rideg számítás - a használtgumi-hasznosítástól a folyékony
füstig 142
A kolbász meg a héja - vegyi tartósítószerek 150 Húspuhítók. Mindent a "forgalom növeléséért" 157 Tojás és baromfi 161
Tyúkól vagy tojósketrec? 161
A tyúk mint tojásautomata 161
Kényszerű illegalitás - a gyógyszerek 166A tudomány a politika "szolgálatában" 162 A lehető legolcsóbb termék- igen nagy áron 164 És még mindig a tojásról - itt valami bűzlik 172
Tisztítószer a reggeli tojásrántottában - "tiszta" őrület
172
A baromfi és az élelmiszer-mérgezések 180Krómozott takarmány 174 Centrifugázott tojások 175 Mit legyünk? Fogyasztói önvédelem 182 Hal 184
Ami az "idegeinkre megy": a nehézfémek 184
Mit tegyünk? Fogyasztói önvédelem 219Halpusztulás: okok és hatások 199 A vizek "észrevétlen elszennyeződése" - a toxikus összhelyzet 202 Haltenyésztés nagyüzemi módszerekkel 208 Gyári halkészítmények 213 Egy készétel a bíróság terítékén 276 Tej 225
A tej - élet, erő, egészség? Káros anyagok 225
Mit tegyünk? Fogyasztói önvédelem 263"A természet mérgei": a mikotoxinok 236 A gépbarát tőgy:a gyógyszerek segítenek 242 Minőségi tej - annyira tiszta, hogy már szennyezett? 246 Tejgyártás 2 48 Tejtípusok 253 A tartós tej - nem jó üzlet 254 Nyers tej: hivatalos pánikkeltés 256
A tej értékéről 263
Az anyatej: külön fejezet 267A tej minősége 265
A szoptatás - rovarirtás a saját gyermekben? 267
Egy súlyos probléma: nehézfémek a csecsemőknek 269 Van még értelme a szoptatásnak? 271 Fogyasztóvédelem - védelem a fogyasztóval szemben 274
Élelmiszertörvényünk szigorúan fogyasztóbarát 271
Esettanulmány: műanyag csomagolóanyagok 273 Az élelmiszerek minősége 281
A megfőzött békáról szóló hasonlat 281
Táplálékunk-merre tartunk? 282 "Minőség alacsony áron" 283 Minőségi kritériumok 287 "A valóság tesztelése" 300 Bioélelmiszer 304
Az ökológiai mezőgazdaság:"szabotázs az élet ellen" 304
Bioélelmiszer: a különbségek 308
Újdonság Brüsszelből: az EK-rendelet 319
Mit kell tennünk? 12 követelés 321
1. A gyakorlatnak megfelelő egészségügyi vizsgálatok 321
2. Következetes egészségvédelem 322 3. Elsőbbség az embernek és a környezetnek 323 4. Kevesebb adalékanyag 326 5. Teljes körű feltűntetési kötelezettség 327 6. Kötelező minimális minőség 329 7. A kereskedelmi kategóriák felülvizsgálata 330 8. Hatékony élelmiszer-felügyelet 331 9. Az élelmiszerjog végrehajtása 332 10. Független fogyasztói tájékoztatás 333 11. Biológiai élelmiszer 334 12. A kereskedelmi hatalommal való visszaélés ellenőrzése 335 Egy szavazat a vitában 336 Jegyzetek 339 Tárgymutató 383 |