borító

613.2 K 15
Kapfelsberger, Eva - Pollmer, Udo:
Halál a konyhában
Piliscsaba : Kétezeregy K., 2006. 388 p.
ISBN 963-86744-4-X




TARTALOM

A kiadó előszava   10

Vegyszerek a táplálékunkban - anno 1982   13
Vegyszerek a táplálékunkban - egészségügyi kockázat vagy államtitok?   15

A feketepiac   19
Egy levél a Szövetségi Nyomozó Hivataltól   19
A kereskedők   20
… és ügyfeleik   23
Amikor az állam falaz...   25

Hús   28
Terítéken a gyógyszertár: gyógyszerek mint hizlalószerek   28
Nemi hormonok - fogamzásgátló a jószágnak   28
A tenyésztőnek semmise drága: a béta-agonisták   41
Dagadó belek és vastag irha- a thyreosztatikumok   44
Szíverősítők a disznóknak- a glucocorticoidok   45
A disznóság az antibiotikumokkal   46
Lelki segély a sertésnek- a pszichopharmatikumok   55
Legújabb ajánlatunk - a béta-blokkolók   60
Baj van a vajjal - a takarmányozás 63
Műtrágya a teheneknek - például a karbamid   63
Valami bűzlik... - a fekália   64
Hogy az íze is jó legyen - a takarmányaromák   65
Amikor a nyúl a fűbe harap - környezeti mérgek és radioaktivitás 67
Könnyelműen bánunk a nehézfémekkel   67
A statisztikai méregtelenítés   70
Már a nyúlcipő sem segít - a növényvédő szerek   74
Csak úgy sugároztak a bonniak - a radioaktivitás   76
A sugárkárosodás csak rossz vicc lenne?   79
Mit tegyünk? Fogyasztói tanácsok 92
Néhány szó a fogyasztóknak szóló tanácsokról   92
Húsellátás első kézből   95
Húsvásárlás-helyesen   96

Nem csak hússal él az ember   100
Az állattenyésztés - a politika egyik eszköze   100
A túlzott húsfogyasztás mint rizikófaktor   101
Mennyi húsra van szüksége az embernek?   104

Felvágottak, kolbászok, szalámik 106
Süssünk, süssünk valamit... - adalékanyagokkal   106
Bőrke, zsír és víz. Az emulgeálószerek   110
A "vizes" disznók és a foszfát   111
A citrát - az alternatív megoldás?   117
Megfűszerezik a nyelvünket? - Az ízfokozók   118
A "gépbarát" felvágott- az antioxidánsok   120
Minőség helyett mennyiség - a cukor   123
"Új színben" egy régi tradíció. A pácolás - nitrát, nitrit és nitrózaminok   123
Tartósítás helyett egészségkárosítás? Módszerek és eszközök   142
Forró füst és rideg számítás - a használtgumi-hasznosítástól a folyékony füstig   142
A kolbász meg a héja - vegyi tartósítószerek   150
Húspuhítók. Mindent a "forgalom növeléséért"   157
Mit tehetünk? Tanácsok a fogyasztóknak   159

Tojás és baromfi   161
Tyúkól vagy tojósketrec?   161
A tyúk mint tojásautomata   161
A tudomány a politika "szolgálatában"   162
A lehető legolcsóbb termék- igen nagy áron   164
Kényszerű illegalitás - a gyógyszerek   166
És még mindig a tojásról - itt valami bűzlik   172
Tisztítószer a reggeli tojásrántottában - "tiszta" őrület   172
Krómozott takarmány   174
Centrifugázott tojások   175
A baromfi és az élelmiszer-mérgezések   180
Mit legyünk? Fogyasztói önvédelem   182

Hal   184
Ami az "idegeinkre megy": a nehézfémek   184
Halpusztulás: okok és hatások   199
A vizek "észrevétlen elszennyeződése" - a toxikus összhelyzet   202
Haltenyésztés nagyüzemi módszerekkel   208
Gyári halkészítmények   213
Egy készétel a bíróság terítékén   276
Mit tegyünk? Fogyasztói önvédelem   219

Tej   225
A tej - élet, erő, egészség? Káros anyagok   225
"A természet mérgei": a mikotoxinok   236
A gépbarát tőgy:a gyógyszerek segítenek   242
Minőségi tej - annyira tiszta, hogy már szennyezett?   246
Tejgyártás 2  48
Tejtípusok   253
A tartós tej - nem jó üzlet   254
Nyers tej: hivatalos pánikkeltés   256
Mit tegyünk? Fogyasztói önvédelem   263
A tej értékéről   263
A tej minősége   265
Az anyatej: külön fejezet   267
A szoptatás - rovarirtás a saját gyermekben?   267
Egy súlyos probléma: nehézfémek a csecsemőknek   269
Van még értelme a szoptatásnak?   271

Fogyasztóvédelem - védelem a fogyasztóval szemben   274
Élelmiszertörvényünk szigorúan fogyasztóbarát   271
Esettanulmány: műanyag csomagolóanyagok   273

Az élelmiszerek minősége 281
A megfőzött békáról szóló hasonlat   281
Táplálékunk-merre tartunk?   282
"Minőség alacsony áron"   283
Minőségi kritériumok   287
"A valóság tesztelése"   300

Bioélelmiszer 304
Az ökológiai mezőgazdaság:"szabotázs az élet ellen"   304
Bioélelmiszer: a különbségek   308
Újdonság Brüsszelből: az EK-rendelet   319

Mit kell tennünk? 12 követelés   321
1. A gyakorlatnak megfelelő egészségügyi vizsgálatok   321
2. Következetes egészségvédelem   322
3. Elsőbbség az embernek és a környezetnek   323
4. Kevesebb adalékanyag   326
5. Teljes körű feltűntetési kötelezettség   327
6. Kötelező minimális minőség   329
7. A kereskedelmi kategóriák felülvizsgálata   330
8. Hatékony élelmiszer-felügyelet   331
9. Az élelmiszerjog végrehajtása   332
10. Független fogyasztói tájékoztatás   333
11. Biológiai élelmiszer   334
12. A kereskedelmi hatalommal való visszaélés ellenőrzése 335

Egy szavazat a vitában   336

Jegyzetek   339

Tárgymutató   383


vissza