borító

631 P 98
Pusztai Árpád - Bardócz Zsuzsa:
A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága
Bp. : Természetesen Alapítvány, 2006. 152 p., ill.
ISBN 963-229-735-0



TARTALOM

A Kiadó előszava  7
A szerzők előszava  9
Bevezetés  11

A genetikai módosítás alapjai - egy csöppnyi tudomány  15
A genetikai módosítás - hogyan csinálják?  15
A genetikai módosításhoz használt gének  19
A promóter  20
A marker- és riportergén  21
A stop jel  22
A transzgén  22
A génmódosított növények előállítási módszerei  23
Szelekció és szaporítás  24
A génmódosított növények engedélyezése  25

A tények és a tudományosan megalapozatlan állítások  27
A genetikai módosítás nem a tradicionális növénynemesítés kiterjesztése   27
Az antisense-technológia  31
A terminátortechnika  32
A"traitor" (áruló) technológia  34
Váratlan következmények  36
A genetikai determinizmus: a génmanipuláció hibás feltételezésen alapszik   37
Splice-szómák (spliceosomes)  38
A fehérjék szintézis utáni módosítása  41
A fehérjék kísérői, a saperonok  42
A befogadó sejt génjeinek meghibásodása - elkerülhetetlen veszteségek   43
A transzgén pozíciójának meghatározása  44
A promóterek és a gének ki- és bekapcsolása  45
Horizontális génátvitel  47
Daganatos és egyéb betegségek  50
A csupasz DNS  53
A géntechnológiával kapcsolatos egyéb problémák és megalapozatlan feltételezések   54

A genetikailag módosított növények táplálkozástani megítélése   65
A génmódosított élelmiszerek ígért táplálkozástani- és egészségügyi előnyei  65
A magas metionintartalmú génmódosított szója  65
A sok béta-karotint tartalmazó génmódosított rizs (golden rice)  66
A több fehérjét tartalmazó génmódosított burgonya  67
A géntechnológia szerepe a világ lakosságának élelmiszer-ellátásában   68
A génmódosított növények termesztésének hatása a gyom- és rovarirtószerek használatára  71
A Bt-rezisztencia kifejlődése  73

A génmódosított növények biztonsági vizsgálata és engedélyezése   77
A genetikailag módosított növények biztonsági vizsgálata  77
A génmódosított növények engedélyezésének általános feltételei  78
A lényegi azonosság  78
Az EU-ban fontosnak tartott feltételek  81
Az antibiotikum-rezisztenciát kódoló gén használata  81
Az ember és állat tűrőképessége  82
A transzgén biztonsága  83
A transzgén fehérjestabilitása a bélben  84
A géntechnológia semlegességének problémája  88
Allergén hatások és a genetikai módosítás  91
A biztonsági vizsgálatok hiányosságai  98
Bejuthatnak-e engedélyezés nélkül a génmódosított élelmiszerek az emberi táplálékláncba, és ennek milyen következményei lehetnek?  101

Az eddig elvégzett kockázatbecslési tesztek tanulságai  105
A "Flavr-Savr"-paradicsom  105
Kizárható-e az egészségkárosodás lehetősége a független, átlátható és tudományosan megalapozott táplálkozástani és toxikológiai kockázatbecslés hiányában?   107
A biológiai tesztelés és a javasolt kísérleti terv  109
A génmódosított növényekkel kapcsolatos nemzetközi törvények és előírások   113

A multinacionális cégek és bankok szerepe a biotechnológiában   117
A génmódosított növények termesztésének globális következményei  117
A molekuláris biológia és a biotechnológia üzletté válása  119
A biotechnológiai ipar intoleranciája  122
Az intézményesített elhallgattatás módszerei  124
A géntechnológia bevezetésével kapcsolatos morális kérdések  126
Milyen választási lehetőségünk van? - Merre menjünk?  128
A hagyományos termesztés  128
A génmódosított növényeken és állatokon alapuló mezőgazdaság  128
Biogazdálkodás  131

A világ leghumánusabb géntörvénye - a norvég géntörvény  135
Történelmi háttér  135
A norvég géntechnológiai törvény  136
A Norvég Biotechnológiai Tanácsadó Testület (NBAB)  136
Az import dokumentációk engedélyezése és ellenőrzése  139
ACartagena Protokoll  139

Szómagyarázat  141
Hivatkozások  145
Ajánlott irodalom  148


vissza