![]() 631 P 98 Pusztai Árpád - Bardócz Zsuzsa: A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága Bp. : Természetesen Alapítvány, 2006. 152 p., ill. ISBN 963-229-735-0 TARTALOMA Kiadó előszava 7
A genetikai módosítás - hogyan csinálják? 15
A genetikai módosításhoz használt gének 19
A promóter 20
A marker- és riportergén 21 A stop jel 22 A transzgén 22
A génmódosított növények előállítási módszerei 23
Szelekció és szaporítás 24 A génmódosított növények engedélyezése 25 A tények és a tudományosan megalapozatlan állítások 27
A genetikai módosítás nem a tradicionális növénynemesítés kiterjesztése
27
Az antisense-technológia 31
A terminátortechnika 32
A"traitor" (áruló) technológia 34
Váratlan következmények 36 A genetikai determinizmus: a génmanipuláció hibás feltételezésen alapszik 37 Splice-szómák (spliceosomes) 38 A fehérjék szintézis utáni módosítása 41 A fehérjék kísérői, a saperonok 42 A befogadó sejt génjeinek meghibásodása - elkerülhetetlen veszteségek 43 A transzgén pozíciójának meghatározása 44 A promóterek és a gének ki- és bekapcsolása 45 Horizontális génátvitel 47 Daganatos és egyéb betegségek 50 A csupasz DNS 53 A géntechnológiával kapcsolatos egyéb problémák és megalapozatlan feltételezések 54 A genetikailag módosított növények táplálkozástani megítélése 65
A génmódosított élelmiszerek ígért táplálkozástani- és egészségügyi
előnyei 65
A magas metionintartalmú génmódosított szója 65
A sok béta-karotint tartalmazó génmódosított rizs (golden rice) 66 A több fehérjét tartalmazó génmódosított burgonya 67
A géntechnológia szerepe a világ lakosságának élelmiszer-ellátásában
68
A génmódosított növények termesztésének hatása a gyom- és rovarirtószerek használatára 71 A Bt-rezisztencia kifejlődése 73 A génmódosított növények biztonsági vizsgálata és engedélyezése 77
A genetikailag módosított növények biztonsági vizsgálata 77
A génmódosított növények engedélyezésének általános feltételei 78
A lényegi azonosság 78
Az EU-ban fontosnak tartott feltételek 81 Az antibiotikum-rezisztenciát kódoló gén használata 81 Az ember és állat tűrőképessége 82 A transzgén biztonsága 83 A transzgén fehérjestabilitása a bélben 84 A géntechnológia semlegességének problémája 88
Allergén hatások és a genetikai módosítás 91
A biztonsági vizsgálatok hiányosságai 98 Bejuthatnak-e engedélyezés nélkül a génmódosított élelmiszerek az emberi táplálékláncba, és ennek milyen következményei lehetnek? 101 Az eddig elvégzett kockázatbecslési tesztek tanulságai 105
A "Flavr-Savr"-paradicsom 105
Kizárható-e az egészségkárosodás lehetősége a független, átlátható és tudományosan megalapozott táplálkozástani és toxikológiai kockázatbecslés hiányában? 107 A biológiai tesztelés és a javasolt kísérleti terv 109 A génmódosított növényekkel kapcsolatos nemzetközi törvények és előírások 113 A multinacionális cégek és bankok szerepe a biotechnológiában 117
A génmódosított növények termesztésének globális következményei 117
A molekuláris biológia és a biotechnológia üzletté válása 119 A biotechnológiai ipar intoleranciája 122 Az intézményesített elhallgattatás módszerei 124 A géntechnológia bevezetésével kapcsolatos morális kérdések 126 Milyen választási lehetőségünk van? - Merre menjünk? 128
A hagyományos termesztés 128
A génmódosított növényeken és állatokon alapuló mezőgazdaság 128 Biogazdálkodás 131 A világ leghumánusabb géntörvénye - a norvég géntörvény 135
Történelmi háttér 135
A norvég géntechnológiai törvény 136 A Norvég Biotechnológiai Tanácsadó Testület (NBAB) 136 Az import dokumentációk engedélyezése és ellenőrzése 139 ACartagena Protokoll 139 Szómagyarázat 141 |