![]()
TARTALOM1. Bevezetés (Dr. Rodler Imre) 13
1.2. A kiadvány bemutatása 14 2. Táplálkozási alapfogalmak (Dr. Zajkás Gábor) 17 3. Tápanyagszükséglet (Dr. Antal Magda)
19
3.2. Energia, energiafogalom 26 3.2.1. Energiaszükséglet 10 éves kor alatt 37 3.2.2. Serdülők energiaszükséglete 37 3.2.3. Szoptató anyák energiaszükséglete 39 3.3. Fehérjék és aminosavak 39 3.3.1. Fehérjeszükséglet 41 3.4. Szénhidrátok 44 3.5. Zsírok (lipidek) 47 3.6. Vitaminok 50 3.6.1. Zsírban oldódó vitaminok 51 3.6.2. Vízben oldódó vitaminok 56 3.7. Ásványi anyagok 61 4. Élelmiszercélok. Az egészséges táplálkozás
ajánlásai (Dr. Rodler Imre) 71
4.2. Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök 76 4.3. Tej- és tejtermékek 78 4.4. Húsok, húskészítmények, halak, tojás, szója 80 4.1. Zsiradékok 83 4.6. Só, sózás 88 4.7. Cukor 89 4.8. Alkohol 90 4.9. Egészséges testtömeg 91 4.10. Mozgás 94 4.11. Élelmiszer-biztonság 98 4.12. Élelmiszercímke 104 4.13. Még néhány jó tanács 104 5. Várandós és szoptató anyák,
valamint a gyermekek táplálkozása (Dr. Barna
Mária) 111
5.1.1. A fogamzást megelőző tápláltsági állapot szerepe 113 5.1.2. Várandós anyák táplálkozása 115 5.1.3. Szoptató anyák táplálkozása 120 5.2. Gyermekek táplálkozása 122 5.2.1. Csecsemőtáplálás 122 5.2.2. 1-3 éves gyermekek táplálkozása, táplálása 125 5.2.3. 4-14 éves gyermekek táplálkozása 128 6. A közétkeztetés (Dr. Greiner Erika,
Dr. Fehér Ágnes, Domonkos Andrea, Szórád Ildikó,
Balázs Sándorné) 133
6.1.1. A közétkeztetés szerepe, feladatai 135 6.1.2. A közétkeztetés formái 136 6.2. A helyes közétkeztetési gyakorlat fenntartása az egészséges táplálkozás megvalósításában 136 6.2.1. Az étkeztetés minőségét befolyásoló tényezők 138 6.2.2. Személyi feltételek, szakmai követelmények 139 6.2.3. Élelmezés-egészségügyi kívánalmak 141 6.2.4. Az ételfogyasztás körülményei 144 6.3. A közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi értékelése és ellenőrzése 145 6.3.1. A közétkeztetési ellátás szabályozása 145 6.3.2. Mennyiség értékelés 147 6.4. Speciális táplálkozást-, diétát igénylő étkezők közétkeztetési ellátása 152 6.5. Az étkeztetés minőségi értékelése 154 6.5.1. Az 1-3 éves kisgyermekek étrendje 154 6.5.2. A 4-6 éves kisgyermekek étrendje 155 6.5.3. A 7-10 és a 11-14 éves általános iskolások étrendjének összeállításával kapcsolatos elvárások 156 6.5.4. A 15-18 éves középiskolások étrendje 157 6.5.5. Felnőttek (19-60 évesek) étrendjének összeállítása 157 6.5.6. Étrend összeállítás időskorúak (60 év felettiek) számára 158 6.6. A változatos étrend 159 6.6.1. A nyersanyagok, ételfélék és konyhatechnikai műveletek változatossága 159 6.6.2. A felhasznált nyersanyagok és ételfélék idényszerűségének megítélése 159 7. Gyógyító táplálkozás
(Dr. Zajkás Gábor) 161
7.2. Étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben 174 7.2.1. A szájüreg, a nyelőcső néhány betegsége, nyelési zavarok 174 7.2.2. Gyomorbetegségek 177 7.2.3. Bélbetegségek 180 7.2.4. Májbetegségek 186 7.2.5. Az epeutak betegségei 188 7.2.6. Hasnyálmirigy betegségek 190 7.2.7. A vizeletelválasztó rendszer betegségei 190 7.2.8. Szív- és érrendszeri betegségek 196 7.2.9. Anyagcsere-betegségek 201 8. Sportolók táplálkozása (Dr.
Jákó Péter) 209
8.2. Energiaszükséglet 214 8.3. Sportolók makronutriens szükséglete 215 8.3.1. Szénhidrátok 216 8.3.2. Fehérjék 278 8.3.3. Zsírok 220 8.4. Vitaminok és ásványi anyagok 221 8.5. Folyadék- és elektrolitháztartás 224 8.6. Táplálkozás, edzés, versenyzés 225 8.7. Testösszetétel és súlyszabályozás 227 8.8. Táplálék kiegészítők és teljesítményfokozók 229 8.9. Orvosi feladatok a sportolók táplálkozásában 230 9. Élelmi anyagok, élelmiszerek, ételek, ételkészítmények
tápanyag összetétele
9.2. Gabonák, magvak és termékeik 243 9.2.1. Gabonamagvak és őrlemények 243 9.2.2. Hüvelyes magvak és őrleményeik 257 9.2.3. Tészták 261 9.2.4. Kenyerek 263 9.2.5. Péksütemények 269 9.2.6. Kelt, hajtogatott, töltött péksütemények 272 9.3. Zöldség- és főzelékfélék 277 9.3.1. Friss zöldség- és főzelékfélék 277 9.3.2. Zöldség- és főzelékkészítmények 295 9.4. Gombák, gombakészítmények 296 9.4.1. Gombák 296 9.4.2. Gombakészítmények 298 9.5. Gyümölcsök 300 9.5.1. Friss gyümölcsök 300 9.5.2. Gyümölcskészítmények 316 9.6. Diófélék, olajos magvak 318 9.7. Növényi olajok, zsiradékok 324 9.7.1. Növényi olajok 324 9.7.2. Zsiradékok 327 9.7.3. Margarinok zsírsavösszetétele 329 9.8. Húsok és vágóhídi termékek 331 9.8.1. Friss húsok 331 9.8.2. Belsőségek, húsipari alapanyagok 341 9.8.3. Húskészítmények 347 9.8.4. Dobozos hús- és húskészítmények 360 9.9. Halak és halkészítmények 363 9.9.1. Halak 363 9.9.2. Halak zsírsavösszetétele 366 9.9.3. Halkészítmények 369 9.10. Tej- és tejtermékek 372 9.10.1. Tejfélék és tejes italok 372 9.10.2. Fermentált tejtermékek 376 9.10.3. Túrófélék 379 9.10.4. Ízesített túrókészítmények 380 9.10.5. Natúr sajtok 381 9.10.6. Ömlesztett sajtok 388 9.10.7. Egyéb tejkészítmények 391 9.11. Tojás 392 9.12. Édességek, sütemények, tészták 395 9.12.1. Cukorkák, drazsék 395 9.12.2. Csokoládék, csokoládés termékek 396 9.12.3. Ostyák, tartós sütemények 397 9.12.4. Tészták, édességek 398 9.12.5. Gyorsfagyasztott tésztás termékek 400 9.12.6. Fagylaltok, jégkrémek 402 9.13. Élelmiszerek különleges összetevői 403 9.13.1. Élelmiszerek koleszterin tartalma 403 9.13.2. Élelmirost-tartalom 404 9.1.3.3. Fitinsavtartalom 410 9.13.4. Élelmiszerek ubikinon (Qi10) tartalma 411 9.13.5. Élelmiszerek flavonoid-tartalma 412 9.13.6. Élelmiszerek oxálsavtartalma 413 9.13.7. Élelmiszerek purintartalma 414 9.13.8. Élelmiszerek likopintartalma 416 9.14. Készételek tápanyag összetétele 417 9.14.1. Levesek 417 9.14.2. Főzelékek és köretek 421 9.14.3. Húsok, húsételek 426 9.14.4. Gyorsfagyasztott félkész és készételek 431 9.14.5. Üveges és dobozos készétel konzervek 434 9.15. Italok összetétele, főbb jellemzői 436 9.15.1. Ásványvizek 436 9.15.2. Gyógyvizek 438 9.15.3. Energiaitalok 439 9.15.4. Szeszes italok 443 10. Italkészítési technológiák
során keletkező veszteségek (Dr. Kádas
Lajos) 449
10.2. Húsfélék veszteségei hőkezeléskor 454 10.3. Zöldség- és főzelékfélék veszteségei előkészítés és elkészítés során 463 10.4. Cukrászipari tészták tömegveszteségei sütés közben 464 10.5. Tésztakészítmények főzési tulajdonságai 464 10.6. Vitaminveszteség előkészítő és elkészítő műveletek alatt 471 11. Az élelmiszerekben előforduló vegyi anyagok
köre és élelmezés-egészségügyi
jelentősége (Dr. Sohár Pá1né)
475
11.2. Vegyi szennyező agyagok (kontaminánsok) 482 11.2.1. Toxikus fémek és elemek 482 11.2.2. Policiklusos aromás szénhidrogének 486 11.2.3. fokklórozott vegyületek 488 11.2.4. Ftalátok 492 11.2.5. A csomagolóanyagokból kioldódó anyagok 492 11.2.6. Növényvédőszer maradékok 493 11.2.7. Állatgyógyászati készítmények maradékai 494 11.2.8. Mikotoxinok 496 11.3. Szándékosan hozzáadott anyagok 499 11.3.1. Élelmiszer adalékanyagok 499 11.3.2. Aromaanyagok 514 12. Különleges táplálkozási célú
élelmiszerek, étrend-kiegészítő és
funkcionális készítmények
12.2. Különleges táplálkozási célú élelmiszerek 536 12.2.1. Testtömegcsökkentés céljára előállított csökkentett energiatartalmú étrendben felhasználásra szánt élelmiszerek 526 12.2.2. Csecsemők és kisdedek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek 528 12.2.2.1. Bébidesszertek 528 12.2.2.2. Bébiételek 532 12.2.2.3. Bébiitalok 542 12.2.2.4. Zöldségek a babának 548 12.2.3. Nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, testépítőknek, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek 549 12.2.4. Szénhidrát anyagcserezavarban szenvedők számára készült diabetikus készítmények 569 12.2.5. Lisztérzékenységben szenvedők részére készült gluténmentes élelmiszerek 591 12.2.6. Speciális gyógyászati célra szánt tápszerek 598 12.2.7. Speciális gyógyászati célra szánt tápszerek, ezen belül kis testtömegű újszülöttek tápszerei 630 12.2.8. Anyatej helyettesítő tápszerek 633 12.2.9. Anyatej kiegészítő tápszerek 645 12.2.10. Étrend-kiegészítő és funkcionális készítmények 652 12.2.10.1. Étrend-kiegészítő készítmények 652 12.2.10.2. Funkcionális készítmények 687 13. Genetikailag módosított élelmiszerek
(Dr. Vajda Boldizsár) 691
13.2. A GMO kimutatása és azonosítása 697 13.3. Magyarországi szabályozás 699 13.4. Az EU szabályozás 700 13.5. A GM élelmiszerek jelölése és nyomon követése 701 13.6. Példák genetikailag módosított növényekre 702 14. Élelmiszerbiztonság (Dr. Szeitzné
Dr. Szabó Mária) 707
14.1.1. Élelmiszer eredetű megbetegedések jellegzetességei 711 14.1.2. Az élelmiszer eredetű megbetegedések előidézői 712 14.1.3. A nem megfelelő táplálkozással kapcsolatos megbetegedések, egészségkárosodások 713 14.1.4. A táplálkozási szokások változásának élelmiszerbiztonsági vonatkozásai 714 14.1.5. Az élelmiszerbiztonsági veszélyek jelentősége 715 14.1.6. A megbetegedést közvetítő élelmiszerek 718 14.2. A kockázatelemzés szerepe az élelmiszerbiztonságban 719 14.2.1. A kockázatelemzés lépései 719 14.2.2. Az élelmiszer eredetű megbetegedések megelőzése 720 14.2.3. Az előállító felelőssége és a megelőzés eszköztára 722 14.2.4. Belső ellenőrzési, minőségbiztosítási, élelmiszerbiztonsági rendszerek 722 14.2.5. A fogyasztó felelőssége és lehetőségei 724 14.2.6. Gyakorlati élelmiszerbiztonság - a fogyasztó eszköztára 724 14.2.7. Teendők élelmiszer eredetű megbetegedések esetén 727 15. Felhasznált irodalom 731 16. Ételmutató 735 |