Életmód. MunkaVHS-841
  Amerikai krónikák [Videódok.] : Mark Frost sorozata. - [S.l.] : L/F News Prod., 1990 (Budapest : MTV, 1992). - 1 vdk. [VHS E-180, JVC], 46 min : sz.
populáris kultúra; autó; éjszakai élet; Amerikai Egyesült Államok; New York

   Manhattan sötétben / írta és rend. Robin L. Sestero ; fényk. Van Carlson. - 23 min
   Autóőrület / írta és rend. Marlon Bendan ; fényk. Van Carlson és Ben McCoy. - 23 min


VHS-389/4
  At home, at work [Videódok.] : Alternative work sites / directed by Lyn James. - Chicago : EBE, [s.d.]. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 28 min : sz.
Címford.: Otthon és munkában : A munka színhelyei. - Az Encyclopaedia Britannica Education Corporation filmje
otthoni munka; számítástechnika; munkaidő; Svájc; Amerikai Egyesült Államok

   A film esettanulmányai egy kis svájci falut és a minneapolisi körzet olyan helységeit vizsgálják, ahol a kreatív munkavégzés új útjain járnak. A távoli alpesi faluban bedolgozó varró csoportokból szerveztek hatékony háziipart. A dolgozók a rugalmas munkaidő előnyeit élvezik, a munkáltató haszna pedig a drága eszközpark sokkal hatékonyabb kihasználásából származik. Minneapolisban pedig egy adatellenőrző cég dolgozókhoz kihelyezett termináljai teszik lehetővé az otthoni munkavégzést. A cég központjától ötven mérföldnyire dolgozók munkájukat önállóan osztják be, miközben állandó élő kapcsolatban állnak a központi irodával.


VHS-465/3
  Communicating with the public [Videódok.] / producer-director Gregory Heimer. - Chicago : EBE, 1971. - 1 vdk. [VHS E-120, Panasonic], 12 min : sz. - (Careers in the office)
Címford.: Kapcsolatteremtés telefonon, írásban és személyesen. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmje
kommunikáció; munkahely


VHS-1059
  Budapest retró [Videódok.] : Életképek a 60-as, 70-es évekből / rend. Pap Gábor Zsigmond. - [Budapest] : Bologna Film, 1998. - 1 vdk. [VHS E-180, TDK], 80 min : sz.
életmód; környezet; tárgykultúra; Budapest


VHS-392/2
  Computer applications [Videódok.] : Lifestyles. - Chicago : EBE, [s.d.]. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 28 min : sz.
Címford.: A komputer alkalmazása: életstílus. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmje
számítástechnika; életmód

   Tartalmi ismertetését ld. a VHS-384/1 jelzetű videódokumentum leírásánál.


VHS-241/1
  Doc about London [Videódok.] / Arthur Howes. - [S.l.] : London Films, [s.d.]. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 35 min : ff.
éjszakai élet; Nagy-Britannia; London


VHS-590/5
  Elemek, házak, életünk [Videódok.] : Ismeretterjesztő film / rend. Siklósi Szilveszter ; rend. ifj. Jancsó Miklós. - Budapest : ÉTK Filmstúdió, [s.d.]. - 1 vdk. [VHS E-180, TDK], 20 min : sz.
építészet; panel; Magyarország


VHS-393/2
  The farm community [Videódok.] / collaborator Charles N. Quigley ; directed by Irwing Rusinow. - Chicago : EBE, [s.d.]. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 14 min : sz.
Címford.: A farm-közösség. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmje
farm; család; életmód; mezőgazdaság; Amerikai Egyesült Államok

   Film-tanulmány egy farmon élő család életéről, munkájáról. Megtudhatjuk, mit dolgoznak, mit termelnek a szélesebb közösség számára, s mit kapnak attól munkájuk ellenértékeként. Az ifjú nézők láthatják, hogyan könnyítette meg a gazdálkodók életét egy sor újítás, de láthatják azt is, hogy azért maradt még munka épp elég.


VHS-389/2
  The farmer in changing America [Videódok.] / in collaboration with James P. Shenton. - Chicago : EBE, 1973. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 27 min : sz.
Címford.: A farmer a változó Amerikában. - Az Encyclopaedia Britannica Education Corporation filmje
mezőgazdaság; farm; Amerikai Egyesült Államok

   Légkondicionált kombájnok, műtrágyába és növényvédőszerbe "tablettázott" vetőmagok, futószalag-rendszerben fejőgéppel fejt tehenek - Amerika első farmer-telepesei ugyancsak elcsodálkoznának, ha ezt látnák. A film elmeséli annak a folyamatnak az igen érdekes történetét, ahogy Amerikában üzleti nagyvállalkozássá nőtt a farmergazdálkodás (és amelynek eredményeképpen ma az ország lakosságának két százaléka látja el élelmiszerrel a 98 százalékos többséget).


VHS-767
  Fennköltek és lennköltők [Videódok.] : 1-4. r. / rend. Báthory Orsolya. - Budapest : MTV, 1992. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 100 min : sz.
kultúra; alternatív kultúra; tömegkultúra; elitkultúra; népi kultúra; ellenkultúra

   Tartalom:
  1. Dühöngő ifjúság : Alternatív kultúra. - 25 min
  2. "...azért a víz az úr! : Tömegkultúra. - 25 min
  3. Kultúrsokk. - 25 min
  4. Elit kultúra, népi kultúra. - 25 min


VHS-393/6
  For my own cause [Videódok.] : Quality circles / written by Michael Braune-Krickau and Andreas Willenegger. - Chicago : EBE, 1983. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 28 min : sz.
Címford.: Saját érdekemben : Minőségi körök. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmje
munka; minőségi kör; problémamegoldó csoport; Japán; Nagy-Britannia

   A világon egyre több cégnél igazolódik, hogy amennyiben alkalmazotti csoportok oldanak meg bizonyos problémákat, illetve hozzájárulnak az eredmények növeléséhez, a hatékonyság növekszik, a dolgozók munkájukat érdekesebbnek találják, s érdekeltebbé válnak a teljesítésben. A film egy japán acélgyártó üzemben működő minőségi kör tevékenységét mutatja be. Működése következtében az intenzív munkamegbeszélések, értekezletek, munkabemutatók gyakorlata és a teljesítmény jutalmazása az üzem mindennapi igényévé vált. Arra, hogy a minőségi körök eredményesen működtethetők nyugat-európai országokban is, a Wedgwood and Sons angliai cég a példa, ahol a minőségi kör problémamegoldó csoportként funkcionál.


VHS-390/1
  The image of the city [Videódok.] / made by Charles and Ray Eames. - Chicago : EBE, [s.d.]. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 16 min : sz.
Címford.: A város arculata. - Az Encyclopaedia Britannica Education Corporation filmje
város; fényképezés

   Várostervezők és városfejlesztők rendkívül bonyolult jelenségrendszert vizsgálnak: a modern nagyvárost. Mik lehetnek azok a fejlett technikai eszközök, amelyek segítenek felismerni és elemezni a nagyváros komponenseit? A film bemutatja, hogy fotográfiai eszközökkel jól lehet mérni az olyan városi jelenségeket, mint az etnikai lakókörzetek alakulása, a tömegek mozgása, vagy a közlekedési dugók kifejlődése. Egy érdekes részlet bemutatja a többsávos kamerák, a radarképek, a komputer által szerkesztett ábrák, a műholdas megfigyelések és a termogrammok használatát. A film bemutat egy érdekes történetet azokról a fotográfiákról, amelyek hatással voltak a várospolitikai akciókra és a nagyvárosról szóló tudományos tanulmányokra.


VHS-479/1
  Kapcsolatteremtés telefonon, írásban és személyesen [Videódok.] / rend. Gregory Heimer. - Budapest : KII, 1988. - 1 vdk. [VHS E-90, Sony], 12 min : sz. - (Britannica : Ismeretterjesztő filmek videón ; 7.)
Eredeti cím: Communicating with the public. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmjének magyar változata
kommunikáció; munkahely

   A kapcsolatteremtés különböző módjait személtető film az egyes jelenetek végén olyan problémákat mutat be, amelyek azonnali döntést követelnek. De ahelyett, hogy megadná a választ, a jelenetek megállításával lehetőséget ad a nézőknek, hogy megtalálják a helyes megoldást.


VHS-384/1
  A komputer alkalmazása [Videódok.] : Életstílus. - Budapest : KII, 1987. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 28 min : sz. - (Britannica : Ismeretterjesztő filmek videón ; 3/2.)
Eredeti cím: Computer applications: lifestyles. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmjének magyar változata
számítástechnika; életmód

   Látványos illusztrációját kapjuk annak, hogy hogyan hatnak életünkre a számítógépek otthon, a piacon, a munkahelyen. A jövőbeli otthon valóban egy beépített komputer-szisztéma szerint működik - a háztartási munkáktól a családi programokig; a szupermarket elektronikus adatgyűjtői folyamatosan vezetik a leltárt és jegyzik a lassan fogyó árukat; a szorgalmas ügyintézők otthon ülnek és telefonhálózatra kapcsolt mini-terminálokat használnak az irodai adatok lehívására; a számítógépbe táplált receptek segítenek az élelmiszergyártóknak a fogyasztói ízlésvizsgálatok elemzésében; a karácsonyi kereskedők saját, bolti komputert használnak a megfelelő ajándékáru-választék összeválogatására.


VHS-383/1
  A komputer alkalmazása [Videódok.] : Gyártás és tervezés. - Budapest : KII, 1987. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 30 min : sz. - (Britannica : Ismeretterjesztő filmek videón ; 3/1.)
Eredeti cím: Computer applications: manifacturing and design. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmjének magyar változata
számítástechnika

   A film bemutatja azokat a komputer-technikákat, amelyek öt különböző vállalatnak voltak segítségére a termelés felfuttatásában, a minőség javításában és a költségek csökkentésében. Az egyik gyártó számítógép segítségével készített művészi tervezésű modellekkel javította ékszerkínálatát; robotok segítenek az autóiparnak a gépkocsik hatékonyabb előállításában; a digitális számítógépek feleslegessé teszik a papírmunkát a vitorlatervezésben; a bortermelők kis komputereket használnak, hogy így ellenőrizzék termékeik minőségét; és számítógépek segítik a faházgyártókat is, hogy tömegtermelésre álhassanak át e hagyományosan kétkezi iparágban.


VHS-384/2
  A komputer alkalmazása [Videódok.] : Játék és kikapcsolódás. - Budapest : KII, 1987. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 30 min : sz. - (Britannica : Ismeretterjesztő filmek videón ; 3/2.)
Eredeti cím: Computer applications: games and recreation. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmjének magyar változata
számítástechnika; játék; rekreáció

   Ez a film bemutatja a számítógépes játéktechnológia különböző oldalait és azt is, hogy mekkora vonzerőt jelent az emberek számára a kikapcsolódásnak ez a fajtája. Egy videójáték-terem tulajdonosa az ilyen játékok iránti pszicholóiai szükségletről beszél. Egy számítógépes oktatóterem a csúcstechnológia világával való kalandos találkozásokra ad lehetőséget; egy elektronikus szoftver-szerkesztő gyermekekkel állt össze, akiknek eredeti és eleven elképzelései új távlatokat nyitottak a játékprogram-szerkesztésben; egy ifjú férj és felesége elmesélik, hogyan találták ki az első, nagy példányszámban eladott komputerjáték prototípusát; eg autóversenyen a számítógép által megadott szervíz-leállások segítenek a vezetőknek a győzelmi esélyek növelésében.


VHS-383/2
  A komputer alkalmazása [Videódok.] : Az üzleti élet. - Budapest : KII, 1987. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 30 min : sz. - (Britannica : Ismeretterjesztő filmek videón ; 3/1.)
Eredeti cím: Computer applications: business. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmjének magyar változata
számítástechnika; üzlet

   Ez a film öt olyan üzleti vállalkozást vizsgál, amely a hatékonyabb és jövedelmezőbb tevékenység érdekében áttért a számítógépes technikára. Az újrafelhasználó-telep tulajdonosa az autóalkatrészek figyelésére programozott számítógép segítségével állítja össze a leltárt és ellenőrzi az árakat; a biztosítási bejelentések ügyintézői a kárbecsléshez és a javítási költségek kiszámításához szükséges időt csökkentik; programozott varrógépek segítenek az amerikai ruhagyártóknak abban, hogy sikerrel vegyék fel a harcot az olcsón előállított importtermékek ellen; a légijárat számítógépes adatbázisához való közvetlen hozzáférhetőség révén független ügynökök extra utazási szolgáltatásokat nyújthatnak ügyfeleiknek; a számítógép hatékony eszközt ad az állattenyésztők kezébe a marhatolvajok utáni nyomozásban.


VHS-380/2
  Komputerek a társadalomban [Videódok.]. - Budapest : KII, 1987. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 17 min : sz. - (Britannica : Ismeretterjesztő filmek videón ; 1.)
Eredeti cím: Computers in society. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmjének magyar változata
számítógép; társadalom

   A számítógépek rövid történetének ismertetése után a film arra ösztönzi a nézőket, gondolják végig, melyek azok az eszközök, amelyek segítségével ezek a nagyteljesítményű gépek a társadalom javára, nem pedig hátrányára fejleszthetők tovább.


VHS-390/3
  Loisirs et vacances [Videódok.]. - Chicago : EBE, [s.d.]. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 11 min : sz.
Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmje
szabadidő; francia nyelv; Franciaország

   Vajon mit csinál az átlagfrancia a munka után, a hétvégén vagy szabadsága idején? Elérhető-e számára a szabadidő-töltésnek valamilyen változata? A film megvizsgálja az összes korosztály szabadidős szokásait, külön figyelmet szentel annak, ami a fiatalságot érdekelheti. Francia nyelven - középhaladóknak.


VHS-625
  Mituház [Videódok.] : Mindent tudó háztartás : 1. / rend. Mérei Anna ; operatőr Kapitány Iván. - Budapest : Televideo, 1989. - 1 vdk. [VHS E-120, Sony], 125 min : sz.
Az eredeti filmet a Magyar Televízió készítette
háztartás; étkezés; főzés; viselet; burgonya; tojás; haj; mosás; mosogatás; cipő; farmer; tárolás; művelődéstörténet

   Tartalom:
  1. A krumpli. - 12 min
  2. A cipő. - 15 min
  3. Mosogatás. - 8 min
  4. Tárolási ötletek. - 15 min
  5. Tojásételek. - 14 min
  6. A haj. - 17 min
  7. Saláták. - 15 min
  8. A farmer. - 12 min
  9. Mosás. - 15 min


VHS-626
  Mituház [Videódok.] : Mindent tudó háztartás : 2. / rend. Mérei Anna ; operaőr Kapitány Iván. - Budapest : Televideo, 1989. - 1 vdk. [VHS E-120, Sony], 100 min : sz.
Az eredeti filmet a Magyar Televízió készítette
háztartás; étkezés; tea; szendvics; barkácsolás; polc; fogápolás; üdítő ital; tisztálkodás; gyöngy; gomb; művelődéstörténet

   Tartalom:
  1. A tea. - 12 min
  2. Polcok. - 9 min
  3. Szendvicsek. - 10 min
  4. A gyöngy. - 11 min
  5. Fogápolás. - 8 min
  6. Üdítő italok. - 10 min
  7. Folttisztítás. - 14 min
  8. Tisztálkodás. - 13 min
  9. A gomb. - 12 min


VHS-387/2
  Modern times - revisited [Videódok.] : Alternatives to assembly lines / directed by Tobias Wyss. - Chicago : EBE, 1983. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 29 min : sz.
Címford.: "Modern idők" - másképpen : A futószalag alternatívái. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmje
munka; futószalag; autonóm munkacsoport; Svédország; Olaszország

   A svéd és olasz tapasztalatok arról győznek meg, hogy a munkás-orientált termelési technológiák növelik az alkalmazottak termelékenységét és kreativitását . Mind a Volvo, mind az Olivetti gyárban egyre inkább öntevékeny (munkaidejüket önállóan ütemező) munkacsoportok helyettesítik a klasszikus futószalagot. A munkában megnövekedett szabadság és felelősségérzet a munkások közérzetét is javítja.


VHS-388/4
  More time to live [Videódok.] : Flexible working time / written and directed by Adrian Baenninger. - Chicago : EBE, 1983. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 30 min : sz.
Címford.: Több időt az életnek. - Az Encyclopaedia Britannica Education Corporation filmje
munkaidő; nyugdíjazás; Dánia; Német Szövetségi Köztársaság

   Az előrejelzések szerint 2000-ben az ipari országokban mintegy 90 millió munkavállaló nem lesz bevonva a konvencionális munkatevékenységbe. A filmben bemutatott két példa - a dán nemzeti postaszolgálat és egy német áruház esete - azt dokumentálja, hogy egyre határozottabb eltávolodás figyelhető meg a merev munkabeosztási rendtől. A holland postai dolgozókkal készített interjúkból kiderül, hogy az emberek félnek a "nyugdíjazás okozta sokktól", de lelkesedéssel beszélnek az újonnan bevezetett programról, mely alternatívákat kínál a korai teljes nyugdíjazással szemben. A müncheni Beck cég alkalmazottai elmesélik, hogy hogyan szolgálja a vállalatvezetés és a dolgozók érdekeit az "egyéni munkaórák"-rendszer bevezetése.


VHS-393/1
  Neighborhoods are different [Videódok.] / in collaboration with Ruth O. Bradley ; directed by William Warney. - Chicago : EBE, [s.d.]. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 10 min : sz.
Címford.: Különféle szomszédok. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmje
életmód; gyermekek; város; farm; Amerikai Egyesült Államok

   Ez a film a farm, a kisváros, a nagyváros és a külváros életmódjával ismertet meg, négy gyereket válogatva ki ezekből a "szomszédvárakból". A gyerekek bemutaják lakóhelyük néhány tipikus épületét, iskoláját, és közösségi tevékenységformáikat.


VHS-387/1
  Participative management [Videódok.] : We learn from the Japanese / directed by Alexander Gibney. - Chicago : EBE, 1983. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 28 min : sz.
Címford.: Részvételi vállalatvezetés : Tanulunk a japánoktól. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmje
munka; vállalat; vezetés; Amerikai Egyesült Államok; Japán

   Az utóbbi években a japán vállalatok új telepeket hoztak létre a világ több részén, így az Egyesült Államokban is. E vállalatok közé tartozik a Nissan, amely sokmillió dolláros beruházással és kockázattal egy kisteherautó-gyárat alapított a Tennessee-beli Smyrnában. Ez az esettanulmány megvizsgálja a Nissan részvételi vállalatvezetési rendszerét, mely igen közel hozza az amerikai dolgozókat japán kollégáikhoz. A nézők elkísérhetik a munkásokat, ahogy Tennessee-ből Japánba utaznak, hogy eltanulják a munkaszellemet és kooperációt, amely egyaránt jó a munkaadónak és a munkavállalónak is.


VHS-388/5
  People and productivity [Videódok.] : We learn from the Japanese / directed by Chuck Olin. - Chicago : EBE, [s.d.]. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 28 min : sz.
Címford.: Emberek és termelékenység. - Az Encyclopaedia Britannica Education Corporation filmje
munka; vállalat; Japán

   Japán 35 esztendő alatt az amerikai segélyektől függő országból az EgyesültÁllamok legszívósabb külpiaci konkurrensei közé küzdötte fel magát. Ez a film bemutatja a japán üzletfilozófia néhány kulcsgondolatát, és azt is, hogy hogyan segítenek ezek megjavítani a termelékenységi és az alkalmazotti viszonyokat. Amerikai és japán üzleti, ipari, munkahelyi és oktatásügyi vezetők fejtik ki nézeteiket az ipari termelékenységnek erről az új, nagyon hasznosnak bizonyuló megközelítésmódjáról.


VHS-389/3
  Responsibility shared [Videódok.] : Autonomous production groups / directed by Lyn James. - Chicago : EBE, 1983. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 28 min : sz.
Címford.: Megosztott felelősség : Autonóm termelési csoportok. - Az Encyclopaedia Britannica Education Corporation filmje
munka; autonóm munkacsoport; Svájc; Kanada

   Bizonyos cégeknél egész osztályokat irányítanak maguk az alkalmazottak. Ezt a film egy Kanadában működő szakszervezeti áruelosztó központ, illetve egy svájci kisüzem példáján mutatja be. Mindkét esetben azért vezettték be a munkamegosztás alternatív formáit, mert a vezetők felismerték, hogy ha az alkalmazottak maguk szervezhetik a munkájukat, nő a hatékonyság. A menedzserekkel, szakszervezeti vezetőkkel és munkásokkal készített interjúk az autonóm munkacsoportok sikeres munkavégzését elősegítő, megoldásra váró kérdéseket feszegetik.


VHS-590/3
  Saját otthonunk [Videódok.] : Ismeretterjesztő rövidfilm / fényk. és rend. Máté Tibor. - Budapest : ÉTK Filmstudió, [s.d.]. - 1 vdk. [VHS E-180, TDK], 20 min : sz.
építészet; lakóház


VHS-389/1
  Smarter together [Videódok.] : Autonomous working groups / directed by Adrian Baenninger. - Chicago : EBE, 1983. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 30 min : sz.
Címford.: Együtt, hatékonyabban : Autonóm munkacsoportok. - Az Encyclopaedia Britannica Education Corporation filmje.
munka; futószalag; autonóm munkacsoport; Német Szövetségi Köztársaság; Japán

   Az NSZK-beli és japán szerelőüzemekben készült film a hatékonyság növelésének sajátos megközelítését dokumentálja. A futószalag mellett dolgozó munkás az új szemlélet szerint minden munkafázisban részt vesz; ez drámai szakítás a hagyományos futószalag-szemlélettel, amely szerint egy munkás csak egy műveletet végez. Szakmunkások, mérnökök és vezetők vallanak arról, hogy a fél-autonóm munkacsoportok felelőssége hogyan oszlik meg a tervezési, ellenőrzési, termelési és marketing tevékenységben.


VHS-380/3
  A televízió hatása [Videódok.] / rend. Chuck Olin. - Budapest : KII, 1987. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 20 min : sz. - (Britannica : Ismeretterjesztő filmek videón ; 1.)
Eredeti cím: The impact of television. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmjének magyar változata
televízió

   Vidám áttekintés a televízió hatásáról: láthatunk benne speicálisan összeválogatott részleteket népszerű showműsorokból, valamint exkluzív interjúkat tv-s személyiségekkel. Annak illusztrálására, hogy milyen mélyen hat a televízió a nézők viselkedésére, a film két közösséget mutat be: az egyik életében most találkozik először a televíziózás élményével, a másik pedig egy hónapot élt televízió nélkül. A film segít tudatosítani bennünk azt, hogy hogyan is nézzük mi a tévét, s hogy milyen hatással van ránk a televíziózás.


VHS-387/4
  A terminal on my desk [Videódok.] : The impact of data-processing / directed by Tobias Wyss. - Chicago : EBE, 1983. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 29 min : sz.
Címford.: Terminál az íróasztalomon : Az adatfeldolgozás hatása az irodában. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmje
adatfeldolgozás; számítástechnika; bank; információ; munka; ügyvitelgépesítés; Nagy-Britannia; Franciaország

   Anglia egyik legismertebb biztosító társaságánál egy ügynök és egy adatfeldolgozó szakember az élő információ gyors megszerzését elősegítő rendszert dolgoz ki. Ennek eredményeként az ügynök felszabadult ideje sokkal hatékonyabb tevékenységekre fordítható. Egy párizsi bank pedig a számítógépes pénzügyletek kísérleti rendszerét vezeti be, mely egyidejűleg növeli alkalmazottainak munkaélményét, és kielégíti üzletfeleinek igényeit. E két cégnél végzett esettanulmányok igazolják, hogyan forradalmasítja a technológia az irodai munkafeltételeket. A személyzettel folytatott interjúk azt a kérdést feszegetik, milyen mértékben igénylik az egyes dolgozók a változások végrehajtásába történő bevonásukat.


VHS-380/4
  Változó városaink [Videódok.] : Megmenthetők-e még? / közrem. Leon E. Stover ; rend. William Kay. - Budapest : KII, 1987. - 1 vdk. [VHS E-120, Akai], 17 min : sz. - (Britannica : Ismeretterjesztő filmek videón ; 1.)
Eredeti cím: Our changing cities : Can they be saved?. - Az Encyclopaedia Britannica Educational Corporation filmjének magyar változata
város; szegénység; bűnözés; társadalmi konfliktus

   Ez a gondolatforgató film a nagyváros válságjelenségeire koncentrál: a munkanélküliségre, a társadalmi konfliktusokra, a szegénységre és a bűnözésre. Azt bizonyítja, hogy a bajok gyökere az a technikai forradalom, amely egyre nehezebbé teszi a szakképzetlenek számára a munkábaállást; a kritikus állapotok kialakulásához a technológiai változások irányításában elkövetett hibák és hiányosságok vezettek.