borító

630 R 76
Robin, Marie-Monique:
Monsanto szerint a világ
A multik csak a javadat akarják - egy óriásvállalat története a dioxintól a génmódosításig
Budapest : Pallas, 2009. 392 p.
ISBN 978-963-88239-4-6
A Monsanto, leányvállalatain keresztül, negyvenhat országban van jelen, és az utóbbi években a génmódosítás vezető vállalatává vált. Pedig káros és mérgező termékei miatt - a PCB-k, az erős gyomirtó szerek, mint a Vietnámban felhasznált Agent Orange vagy az Európában beti ltott szarvasmarha növekedési hormon - a Monsanto az ipartörténet egyik legtöbb vitát kiváltó cége. 1901-68 alapítása óta perek sorát indították ellene, a vállalat viszont az "élővilág" szakértőjének, a fenntartható fejlődés bajnokának mutatja be ma magát. Azt állítja, hogy a génmódosított vetőmagok elterjesztésével kitágítja - az egész emberiség hasznára - a természet, az ökoszisztéma működési korlátait. Mi az igazság ebben a kérdésben? Mi az óriásvállalat valós célja? Miközben hosszú évtizedekig figyelmen kívül hagyta tevékenysége környezeti és egészségi hatásait, hirtelen azt mondja magáról, hogy az éhezés problémája felé fordult és egy emberbarát szervezet szerepét próbálja eljátszani.
A könyv új, eddig kiadatlan dokumentumokra, tudósok és politikusok véleményére, az áldozatok tanúvallomásaira támaszkodva mutatja be az iparbirodalom fejlődéstörténetét. Miközben a Monsanto a világ legnagyobb vetőmagvállalatává vált, növekedését hamisított adatok és elemzések, összefonódás az USA hatóságaival és sorozatos korrupciók övezték. A szerző nyomon követi és bemutatja azt az elképesztő folyamatot, amelynek eredményeként a Monsantónak sikerült egész Földünkön elterjesztenie - minden valós ellenőrzés nélkül - a génmódosított mezőgazdasági termékeket, tekintet nélkül az emberek egészségére és a környezetkárosításra.

Marie-Monique Robin újságíró és filmrendező, több sikeres dokumentumfilm és könyv szerzője - munkáiért több mint húsz nemzetközi díjat kapott, köztük i995-ben az Albert-Londres díjat - felméréseit Latin-Amerikában, Afrikában, Európában és Ázsiában készítette. Több könyve is megjelent, a Szervkereskedelem (Bayard, 1996), A század 100 képe (Le Chene/Taschen, 1999), Halálbrigádok - a francia iskola (La Découverte, 2004,2009), A gyanú árnyékában - a pedofíliaellenes harc nem várt kisiklása (La Découverte, 2006).
TARTALOM

Előszó: Hegyi Gyula  7
Bevezetés: A MONSANTO probléma  11

I. Az ipartörténet egyik nagy szennyezője

1. PCB: a fehérgalléros bűnözés  21
2. Dioxin: egy, a Pentagonnak dolgozó szennyező  44
3. Dioxin: manipulálás és korrupció  62
4. Roundup: a nagy beetetés  84
5. A szarvasmarha növekedési hormon (1): az FDA-t, az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatalt befolyásolják  105
6. A szarvasmarha növekedési hormon (2): avagy hogyan kell elhallgattatni az ellentmondó véleményeket  126

II. Génmódosítás: a nagy játszma

7. A génmódosítás felfedezése  151
8. Tudósok nyomás alatt  175
9. 1995-1999: a Monsanto szövi a hálót  202
10. Az élőlények szabadalmaztatásának vastörvénye  227
11. A génmódosított búza: avagy a Monsanto csatát vesztett Észak-Amerikában   254

III. A Monsanto génmódosított növényei megrohamozzák a déli féltekét

12. Mexikó: megdézsmálják a biológiai sokféleséget  273
13. Argentína: az éhezés és a szója  287
14. Paraguay, Brazília, Argentína: az "Egyesült Szójaköztársaság"   305
15. India: az öngyilkosság vetőmagja  323
16. Hogyan ellenőrzik a multinacionális vállalatok a világ élelmezését   341

Befejezés: Egy gyenge lábakon álló óriás  353vissza