711.4 M 94
Munkstrup, Nina - Lindberg, Jakob: Byokologisk guide. Urban Ecology Gudie
Városökológiai kalauz
Copenhagen : Dansk Byplanlaboratorium, 1996. 144 p. ill.
ISBN 87-87487-993


A zsebkönyv Koppenhága és térsége 45 városépítészeti léptékű ökológiailag pozitív kezdeményezését mutatja be, az alábbi témakörök szerint csoportosítva:
- Új lakóépületek.
Köztük találunk példát részben használt építőanyagból készült foghíjbeépítésre, autonóm kísérleti házra, ökofalura, ahol a napenergia aktív és passzív hasznosítása, az alacsony energia-felhasználás, a hulladék válogatása és reciklálása, esővíz-felhasználás, egészséges építőanyagok használata mellett a közösségépítő és az időseket szolgáló kezdeményezések is egyaránt fontosak.
- Városi rehabilitáció.
Zömében nonprofit bérházak, lakásszövetségek által véghezvitt felújítások, melyek legtöbbjénél a homlokzathoz üvegházakat, üvegezett erkélyeket építettek a napenergia jobb hasznosítására. Sok helyen bevezették az esővíz felhasználását és az aktív napenergia-hasznosítást csakúgy, mint a szelektív hulladékgyűjtést.
- Természet a városban.
Különböző parkok bemutatása, melyek felújításánál, illetve fenntartásánál az ökologikus szemlélet uralkodik. Élőhely-építés különböző élőlények számára, tanösvények létesítése, komposztált háztartási hulladék felhasználása szerepel e fejezetben.
- Zöld szervezetek.
Ökológiai központokról és szinte az összes, ökoturistát érdeklő látványosságról.
Térképvázlat, részletes cím, kapcsolattartó telefonszáma, tömegközlekedéssel történő megközelítés minden egyes példánál szerepel, ezzel is erősítve a könyv katalógus-jellegét. Apró fényképek illusztrálják a kötetet, de a lényeg a dán és angol nyelvű leírásban található. A bemutatottak alapján az érdeklődők egyénileg is összeállíthatnak egy speciális túrát, illetve részt vehetnek szervezett kiránduláson is, ahol nemcsak az átlag turista számára is híres Christianiát, hanem számos egyéb környezetkímélőbb működésű városrészt is megtekinthetnek. Az ehhez szükséges összes információ megtalálható egy helyen, olyan kiegészítő adatokkal, mint például öko-kávéházak, szállások, demonstrációs projektek címei. Inspiráció és hasznos adatok: nemcsak utazni vágyóknak!


Jároli József ismertetése

vissza Ismertetők

vissza Katalógus