728.1 G 61
Graf, Anton: Das Passiv Haus - Wohnen ohne Heizung. Aktuelle Beispiele aus Deutschland, Österreich und der Schweiz
A passzív ház - lakás fűtés nélkül. Friss német, osztrák és svájci példák
München : Callwey, 2000. 127 p. ill.
ISBN 3-7667-1372-8


Földünk energiaforrásainak vészes fogyatkozása miatt egyre sürgetőbb azon lehetőségek kutatása, melyek az energiafelhasználás csökkentését célozzák. Az itt bemutatott úgynevezett passzív ház forradalmian új utat nyit a lakóházak fűtése és melegvíz ellátása területén, amelynek nyomán szinte minimálisra csökkenthető a hagyományos fűtőanyagok felhasználása.
A passzív ház rendkívül egyszerű alapelv szerint működik: a kifelé áramló hőveszteséget minimálisra csökkentve, a beáramló napenergiát pedig maximálisan kihasználva, megfelelő szellőzés biztosítása mellett olyan rendszert alkot, amely szinte önmagában gondoskodik a kellemes belső hőmérséklet kialakulásáról.
A melegnek a falakon, tetőszerkezeteken, padlón keresztül történő kiáramlását a megfelelő hőszigetelés, a tökéletes légzárás, a hőhidak kiküszöbölése és a kompakt épülettömeg akadályozza meg. Az ablakokat, amelyeken át mindenfajta épületnél a legtöbb hő jut ki a szabadba, hármas üvegezéssel látják el és speciális profillal képezik ki. Nagy hangsúly helyeződik a szellőztetésre is, hiszen ezen az úton is jelentős hőmennyiség szökik ki a hagyományos házaknál. A passzív házban szellőző berendezés kontrollálja az állandó légáramlást úgy, hogy az elhasznált levegő hője felmelegíti a beáramló friss levegő hőmérsékletét. A kívülről jövő levegő fölfűtése történhet a föld melegének fölhasználásával is. A ház belső tereinek fűtése alapvetően a nap melegének hasznosításával történik. A délre néző nagy ablakfelületek beengedik a napsugarakat, amelyek felmelegítik a levegőt, amit aztán a hőszigetelt falak nem engednek kifelé visszaáramlani. A nyári túlmelegedés ellen hagyományos árnyékolók, mint kiálló erkélyek, rolók stb. védenek. Természetesen vannak olyan napok, amikor a borult ég miatt nem jut elegendő napenergia a belső terek fűtésére. Ilyenkor még mindig segíthet a napkollektorok által tárolt hő, amelyet a melegvíz előállításához is használnak, s ha ez sem elegendő, akkor lehet valamilyen hagyományos fűtés-kiegészítéshez (pl. gáz, kandalló) folyamodni. A legújabb technikai fejlesztések azonban már olyan kompakt berendezések kidolgozásán fáradoznak, amelyek teljesen kiküszöbölhetik a hagyományos fűtőanyagok használatát. A könyv szerzője hangsúlyozza, hogy a passzív ház nem egy építészeti stílust takar, hanem olyan épületet jelent, amely megfelel egy meghatározott, számokban kifejezett hőszigetelési, energiafelhasználási, fűtésigény normának.Hogy ezen normákat milyen anyagok, formák, ötletek felhasználásával érik el, az már az építész és megrendelő választásán múlik.
A könyv célja nem csak az alapelvek ismertetése, hanem, mint ahogy azt az alcím is jelzi, bemutatni jó néhányat a már megvalósult épületek közül. A gyönyörű színes külső és belső felvételek, az összehasonlítást szolgáló épületszerkezeti, technikai adatok, s a személyes élményeket is magában foglaló leírások több mint húsz, az elmúlt tíz évben épült német, osztrák és svájci példával ismertetik meg részletesen az olvasót.


Perlaki Krisztina ismertetése

vissza Ismertetők

vissza Katalógus