620.92 G 46
Gipe, Paul: Wind Energy Basics. A Guide to Small and Micro Wind Systems
A szélenergia alapjai. Útmutató kis és mikro szélturbinákhoz
White River Junction, VT ; Totnes : Chelsea Green Publishing Company, 1999. xi, 122 p. ill.
ISBN 1-890132-07-1


A könyv abba nyújt betekintést, miképpen használható a szél energiája a legkülönbözőbb igények kielégítésére: a villanydrót-kerítés feltöltésétől a háztartás áramfogyasztó berendezéseink ellátásáig.
Tárgyalja a szélenergia keletkezésének folyamatát, a szélsebesség és a rotorátmérő szerepét: ezek határozzák meg, hogy mennyi energiát fog termelni a szélturbina. Ismerteti a kis teljesítményű szélturbinák technológiai különbségeit és útmutatást ad ahhoz, hogyan kell ezeket a gépeket használni. Lehetséges önmagában üzemeltetni a szélturbinát, egyéb áramforrás felhasználása nélkül, de lehet azzal kombinálva is. A szélturbina napelemmel is kiegészíthető, legtöbb helyen élnek is ezzel a lehetőséggel. Ismerteti a legegyszerűbb kis teljesítményű generátorok működését, köztük a legkorszerűbb mikro turbinákat. Megtudjuk, milyen jellegű helyszíneken működtethetők ezek a berendezések a legeredményesebben, hogyan kell szakszerűen felállítani őket, milyen piaci kínálatból választhatunk, s mennyiért.
A kis kapacitású szélturbinák nem képesek ugyan nagy mennyiségű áram megtermelésére, ám fontos szerephez juthatnak olyan helyeken, ahol nincs villanyvezeték. A szélerőmű takarékos, környezetbarát alternatívája lehet az erőművekből származó áramnak. Olyan helyszíneken, ahol nincs elegendő napsütés ahhoz, hogy érdemes legyen napkollektort felállítani, a szélturbina jobb megoldás lehet.
Több országban számos cég és háztartás él azzal a lehetőséggel, hogy az általuk megtermelt, de számukra felesleges energiát eladják az áramszolgáltató vállalatnak.
A könyv segítséget nyújthat az önellátásra és fenntartható életmódra berendezkedő embereknek.
A mellékletek pontos adatokat közölnek egyes turbinákról, valamint megadják a gyártók, forgalmazók, szélenergiával foglalkozó szervezetek, szélmérő állomások stb. adatait. Megtaláljuk itt postai rendelési katalógusok, a témával kapcsolatos kiadványok, könyvek, videófilmek, elektronikus hírforrások címét is.
Szinte minden oldalra jut egy-két fénykép, grafikon vagy táblázat.


Bezdán Györgyi ismertetése

vissza Ismertetők

vissza Katalógus