720 S 55
Rostron, Jack (ed.): Sick Building Syndrome. Concepts, Issues and Practice
A beteg építészet tünetcsoport. Fogalmak, témák, gyakorlat
London ; New York : E & FN Spon, 1997. xi, 186 p. + 1 mágneslemez
ISBN 0-415-21530-1


KIKNEK SZÓL
Tervezőmérnököknek, építészeknek, épületgépészeknek, vállalati vezetőknek, menedzsereknek, karbantartó szakembereknek, munkaegészségügyben dolgozóknak stb.

TARTALOM
A munkaegészségügy a munkahelyi környezetben négy fő betegségcsoportot határoz meg: 1) neurotoxikus rendellenességek, 2) az épülettel összefüggésben kialakuló betegségek, 3) kóros tömegpszichózis, 4) az ún. "beteg épület tünetegyüttes"(SBS= Sick Building Syndrome). Az SBS az embereknél a következő jelenségekben nyilvánul meg:
- a nyálkahártya irritációja - a szem, az orr és a torok működését befolyásolja;
- neuropszichiátriai zavarok - krónikus fáradtság, letargia, csökkent koncentrálási képesség, fejfájás, zavartság és szédülés;
- a bőr rendellenességei - például viszketés, bőrszárazság vagy kiütések;
- asztma-szerű tünetek - nehéz, asztmatikus légzés, mellkas-szűkület;
- kellemetlen szag- és ízérzetek jelentkezése.
A "beteg épület tünetegyüttes" századunk közepe óta figyelhető meg, főképp légkondicionált munkahelyi épületekben, de előfordul természetes szellőzésű épületek esetén is. Ezek az épületek általában újak és könnyűszerkezetes kivitelűek, belső felületeiket gyakran textiltapéták borítják, hatékony energia-felhasználásúak, viszonylag állandó meleget biztosító homogén hőviszonyokkal rendelkeznek. Az ablakokat a legtöbb ilyen épületnél nem lehet kinyitni.
A tünetegyüttes tanulmányozásából kiderült, hogy a magánszférában és a hivatali vezetők között kisebb, a alkalmazottak, hivatalnokok körében gyakoribb az előfordulása. Általában a legerősebb tüneteket mutató embereknek van a legkisebb befolyásuk a kellemetlen panaszaikat okozó környezetre, s azt is megfigyelték, hogy a tünetek gyakrabban jelentkeznek délután, mint délelőtt.
A tanulmánykötet a tünetegyüttes enyhítési lehetőségeit is kutatja a fűtő-, szellőző-, légkondicionáló berendezések, az épületben felhasznált anyagok és szerek, valamint az emberi erőforrás-kezelés szempontjaiból. A kérdés jogi vonatkozásaira is kitér. A szindróma azonosítására szolgáló kérdéssorok a könyvhöz csatolt hajlékony lemezen is megtalálhatók.

MAGYAR NYERSFORDÍTÁS
Nincs

Schmidt Sára ismertetése

vissza Ismertetők

vissza Katalógus