711.4 R 72
Rybczynski, Witold: City Life. Urban Expectations in a New World
Városi élet. Városi kilátások egy új világban
New York, NY [etc.] : Touchtone, 1996. 256 p.
ISBN 0-684-82529-5

KIKNEK SZÓL
Főként történészeknek, politikusoknak, közgazdászoknak, építészeknek, várostervezőknek és szociológusoknak.

TARTALOM
Az egész világon egyre több ember él városokban. A város a vidékinél rosszabb környezeti feltételeket kínál, azonban kulturális, oktatási, kereskedelmi, közlekedési és egyéb gyakorlati szempontból mégis előnyösebb városban élni.
A könyv az észak-amerikai városok létrejöttéről, fejlődéséről szól. A települések szerkezetét, jellegzetességeit kezdetben számos tényező alakította ki: a helyi földrajzi, éghajlati, kereskedelmi, védelmi adottságok mellett az indián őslakosság építési hagyományai és az európai bevándorlók szülőföldjére jellemző építési és társadalmi szokások. Már az indián települések között is voltak városok, egy ilyen különleges 11-12. századi Anasazi indián város maradványai ma is megcsodálhatók Délnyugat-Colorado-ban, ahol a házakat a Mesa Verde függőleges kanyon-falához építették. Az észak-amerikai kontinensen először 1565-ben létesült európai jellegű város, Észak-Floridában. Annak ellenére, hogy a városokat európai bevándorlók hozták létre, a mai észak-amerikai városok képe és szerkezete alapvetően eltér az Európában megszokottól. Egymáshoz viszont nagyon hasonlítanak: a belváros ma főként az üzleti és a hivatali élet színtere, a belváros széle a szegények lakóhelye, a várost övező zöldterület pedig a közép- és felsőosztály lakóterülete. Az európai és az észak-amerikai városszerkezet közötti eltérés részben oka, részben pedig következménye a kétféle életmód közötti különbségnek.
A mi számunkra azért lehet tanulságos ez a könyv, mert Magyarországon a településszerkezet és az életstílus bizonyos jegyeiben kezd az amerikaihoz hasonlítani.

FEJEZETEK
1. Miért nem olyanok a városaink?
2. A város mérete
3. Egy új, tágas világ
4. Egy francia New Yorkban
5. A dollár földjén
6. Városi művészet
7. Nagy remények
8. Városi emberek vidéki otthonai
9. Az új belváros
10. A kétféle lakóhely előnyei

MAGYAR NYERSFORDÍTÁS
Nincs

Dr. Adorjánné Farkas Magdolna ismertetése (Ökotáj. 23/24. sz. 2000. 103. p.)

vissza Ismertetők

vissza Katalógus