620.9 E 59
Kaya, Yoichi - Yokobori, Keiichi (eds.): Environment, Energy, and Economy. Strategies for Sustainability
Környezet, energia és gazdaság. Stratégiák a fenntarthatóság elérésére
Tokyo ; New York, NY ; Paris : United Nations University Press, 1997. x, 381 p.
ISBN 92-808-0911-3

A kiadvány a "Globális környezet, energia és gazdasági fejlődés" címmel 1993-ban Tokióban tartott nemzetközi konferencia anyagát tartalmazza. A konferencia célja, hogy segítse a párbeszéd kialakulását a környezetvédelemhez kapcsolódó tudományterületek szakemberei, valamint a gazdasági és a politikai döntéshozók között annak érdekében, hogy megvalósulhasson a fenntartható fejlődés, vagyis egyaránt érvényesüljenek a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem szempontjai. Mivel a környezeti problémák nagy része globális, megoldásuk is csak nemzetközi összefogással lehetséges. Fontos, hogy a gazdaságilag fejlett országok a környezetkímélő technológiákat a fejlődő országokban is elterjesszék. A környezeti problémák növekedése abból adódik, hogy az emberiség - növekvő gazdasági aktivitása következtében - egyre több nyersanyagot használ fel. A tudományos és a gazdasági fejlődés ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy környezetkímélő technológiákat vezessenek be.
A legnagyobb környezeti problémát a fosszilis energiahordozók gyors ütemben növekvő felhasználása jelenti, mert ezáltal növekszik az üvegházhatás kialakulásában jelentős szerepet játszó szén-dioxid gáz kibocsátása. A szakemberek szerint a közeli jövő, sőt már a jelen legnagyobb világméretű (környezeti, gazdasági, társadalmi és politikai) problémája az üvegházhatás fokozódása miatt fellépő globális felmelegedés lesz. Ezért több előadás foglalkozik a fosszilis energiahordozók kiváltásának lehetőségével, valamint azokkal a számítógépes programokkal, amelyek azt modellezik, hogy az üvegház gázok mennyiségének növekedése, és az erdőirtások miként változtathatják meg a hőmérsékleti- és csapadékviszonyokat, a lég- és tengeráramlásokat.
A kiadványt a környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek, valamint a gazdaság irányítói és a politikai döntéshozók forgathatják nagy haszonnal.


Dr. Adorjánné Farkas Magdolna ismertetése

vissza Ismertetők

vissza Katalógus