574 R 58
Urbanska, Krystina - Webb, Nigel R. - Edwards, Peter (eds.): Restoration Ecology and Sustainable Development
A helyreállítás ökológiája és a fenntartható fejlődés

Cambridge : Cambridge University Press, 1997. - xv, 397 p., ill.
ISBN 0-521-58160-5

KIKNEK SZÓL
Kutatóknak, tájépítő- és környezetmérnököknek, tájrehabilitációval foglalkozó ökológusoknak, oktatóknak, egyetemi hallgatóknak.

TARTALOM
A könyv az EEF (Európai Ökológiai Szövetség) zürichi konferenciájának anyagát teszi közzé, melynek témája a helyreállítás ökológiája volt. A konferencián harminc ország bevonásával húsz nemzetközi társaság képviseltette magát.
Az ökoszisztémák pusztulása országhatárokat nem ismerő probléma, s nincs olyan kontinens, amelyiket ne érintené. Nyugat-Európában több millió hektárnyi terület igényel folyamatos megfigyelést, Kelet Európában a tájrombolás igen jelentős mértékű. A jelenlegi becslések szerint a földhasználat helytelen módja miatt a szárazföldi területek 43 százalékán csökkent a föld termőértéke.
A helyreállítás ökológiájának célja az, hogy tudományos alapokra helyezze a sérült vagy elpusztított ökoszisztémák rekonstrukcióját, aminek eredményeként már önfenntartó módon és rugalmasan reagálnak a bekövetkező károsító hatásokra. Az esettanulmányok olyan példákat mutatnak be - a legkülönbözőbb ökoszisztémákról -, ahol körültekintő és helyes módon történt meg ez a munka.
A könyv fő mondanivalója: ha meg akarjuk állítani a további degradációt, az ökoszisztémák helyreállításában szerzett tudásunkat, tapasztalatainkat fel kell használni a jelenlegi folyamatok visszafordítására.

FEJEZETEK
- Előszó
- I. Bevezetés.
Miért a helyreállítás?; Mit értünk helyreállítás alatt?
- II. A helyreállítás ökológiai alapjai.
A helyreállítás, mint ökoszisztéma fejlődési folyamat, a modern ökológiai paradigma alkalmazása; A talaj ökológiájának jelentősége a helyreállítás tudományában; A talajlakó mikroorganismusok, mikorrizák szerepe a helyreállításban; Biztonságos területek; A mutualista növények és állatok szerepe a természetes életközösségek visszaállításában; A fejlődés kritériuma a helyreállítás során
- III. A helyreállítási folyamatok tervezése és kivitelezése
Alpesi ökoszisztémák helyreállítása az USA nyugati részén; Izland erodált területeinek helyreállítása; Ausztrál kilátások: a gerinctelenek szerepe a helyreállításban; A szárazföldi arthropodák mint indikátorok fajok az ökológiai helyreállításban Észak Amerika dél-nyugati vidékén; Az árapály érintett vizes területek helyreállítása és kialakítása Észak-Amerika keleti partján; Választási lehetőségek a parti sós mocsarak helyreállítására ill. kezelésére Európában
- IV. Ökológiai helyreállítás, közgazdaság és fenntarthatóság
Ökomérnöki tevékenység és a fenntartható fejlődés; Ökológiai helyreállítás - a kihívás jelentősége egy kívülálló szemével
- V. Végkövetkeztetés
A helyreállítás ökológiája: tudomány, technológia, társadalom
- Index

MAGYAR NYERSFORDÍTÁS
Nincs

Darvas Katalin ismertetése

vissza Ismertetők

vissza Katalógus