CDR-15
Biosphere [Multimédia]. A Multimedia Encyclopedia of the Environment
Bioszféra. A környezet enciklopédiája

Liphook : Morgan Interactive Ltd., 1994. - 1 kompaktlemez
ISBN 1-899445-00-5

KIKNEK SZÓL
12 éves kortól mindenkinek.

TARTALOM
Az enciklopédia a multimédia alkalmazásoknak megfelelően képpel és hanggal illusztrálja a tény-anyagot. Lehetőség van a témákon belüli, illetve az egyes szavakra történő keresésére. A szöveges részek kimásolhatóak és tetszés szerint szerkeszthetőek. A tényanyag 4 fő témára oszlik. Az "Emberi tényezők" összefoglalja, hogy néhány évszázad alatt hogyan változtatta meg az ember a Föld arculatát, megfertőzve a kontinenseket, a tengereket és a levegőt mérgező anyagokkal, illetve számos faj kihalását okozva. Megtudhatjuk azt is, hogy hogyan próbálja megtisztítani a bolygót a további károk elkerülése érdekében. Az "Ökoszisztémák" azt vizsgálja, hogy milyen kapcsolatban állnak az élő szervezetek egymással és a környezetükkel. Felfedezhetjük a trópusi esőerdők világát, a mélytengerek különleges állatait és az Antarktisz állatainak túlélési technikáit. A "Táplálék és energia" a táplálékláncot és az energia körforgását veszi szemügyre. Megvizsgálja a fosszilis üzemanyagokat és helyettesítésük lehetőségeit, a gyors népességnövekedést, azt, hogy hogyan állítja elő a mezőgazdaság táplálékunkat, és hogy ez milyen hatással van a környezetre. A "Bolygónk, a Föld" a Föld fizikai szerkezetét és azt vizsgálja, hogy az éghajlat és más környezeti hatások miképp befolyásolják az életet.

FELSZERELÉS, ANYAGIGÉNY
386SX vagy nagyobb processzor, 4MB RAM, 2MB rendelkezésre álló hely a merevlemezen, CD-ROM meghajtó, hangkártya és VGA (16 színű) vagy VGA+ (256 szín) monitor; legalább Microsoft Word 3.1-es verziójú operációs rendszer, legalább 3.1-es verziójú MS-DOS operációs rendszer, mely tartalmaz legalább 2.2-es verziójú MS-DOS CD-ROM kiterjesztéseket (MSCDEX); Microsoft egér vagy kompatíbilis mutató eszköz; fülhallgató vagy hangszóró.

FEJEZETEK

Emberi tényezők
Szennyezés; Levegőszennyezés; Savas eső; Savas eső okozta károk; Harc a savas esővel; Üvegházhatás; Üvegház gázok; Globális felmelegedés; Az üvegházhatás csökkentése; Ózonkárok; Az ózonkárok csökkentése; Szmog; A levegőszennyezés és az egészség; Föld-szennyezés; Szeméttárolás; Bányászat és kőfejtés; Toxikus hulladék; Nukleáris balesetek; Radioaktív hulladék; Sivatagosodás; A sivatagosodás legyőzése; Vízforrások; Öntözés; Szikesedési problémák; Urbanizáció; Gazdagság és szegénység; Vízszennyezés; Szennyezett óceánok; Olajfoltok; Szennyvízelvezetési problémák; Algásodás; Az algásodás megfékezése; Szennyezettségi mutatók; Megőrzés; Élőhely-megóvás; Élőhely helyreállítás; Megőrzés a gyakorlatban; Greenpeace; Zöld fogyasztás; Veszélyeztetett vadállatvilág; Vadászat kipusztításig; Bálnavadászat; Elefántok és rinocéroszok; Fogságban tartás programok; Génbankok; 1992-es Föld-események; Környezeti események.

Ökoszisztémák
Ökológia; Biodiverzitás; Ökoszisztémák; Gaia; Környezet; Ökológiai szukcesszió; Biomok; Esőerdők; Az esőerdők felépítése; Az esőerdők pusztulása; Amazoni esőerdők; Az esőerdők népei; Esőerdő megőrzés; Az esőerdők jelentősége; Mérsékelt övi erdők; Erdőirtás; Tűlevelű erdők; A c. erdők kitermelése; Fakitermelés Kanadában; Sivatagok; Forró övi sivatagok; Sivatagi állatok; Füves területek; Trópusi füves területek; Mérsékelt övi füves területek; Veszélyben lévő füves területek; Hegyi élőhelyek; Hegyi vadak; Kihasznált hegyek; Tundra; Tundrák veszélyben; Sarki területek; Az Arktisz; Az Antarktisz; Az Antarktisz madarai; Az Antarktisz emlősei; Az Antarktisz világának védelme; Városi élőhelyek; Városi vadállatok; Vízi biomok; Vizes területek; Állóvizek; Folyók; Tölcsér- és deltatorkolatok; Mangrove mocsarak; Tengeri biomok; A nyílt óceánok; Korallzátonyok; Korallzátonyok veszélyben; Tengerpartok; Szigetek; Mikro-élőhelyek; Bioszféra 2.

Táplálék és energia
Energia; Források; Fosszilis üzemanyag; Olaj és gáz; Szén; Fa; Nukleáris energia; A nukleáris energia jövője; Erőművek; Alternatív energia; Napenergia; Geotermikus energia; Szélenergia; Energia a vízből; Üzemanyag növényekből; Energia hulladékból; Energia konzerváció; Energia az életért; A termelők; A felhasználók; Növényevők (herbivorok); Húsevők (karnivorok); Táplálékláncok és hálózatok; Energiaátadás; Biológiai piramisok; Újrafelhasználás; Szénkörforgás; A szénkörforgás megszakítása; A nitrogénkör; A nitrogénkör megzavarása; Mesterséges újrafelhasználás; Papír-újrafelhasználás; Alumínium újrafelhasználás; Műanyag újrafelhasználás; Üveg újrafelhasználás; Népességváltozás; Népesedés szabályozás; Emberi népesedés; Mezőgazdaság; Modern mezőgazdaság; Gabonák; Termények fizetőeszközként; Hagyományos gazdaság; Intenzív művelés; Modern állatgazdálkodás; Marhatartás és tejgazdálkodás; Szárnyas tartás; Halászat; Magas technikai fejlettségű gazdálkodás; Genetikai beavatkozás; Organikus gazdálkodás; Agrokemikáliák; Műtrágyák; Növényvédő szerek; Gyomirtó szerek; Rovarölők; Gombaölők; Higanymérgezés; A növényvédő szerek hatása; Növényvédő szer változatok; Biológiai kontroll; Természetes növényvédő szerek.

Bolygónk, a Föld
Föld-űrhajó; Az atmoszféra; Szelek; Víz; Felhők; A víz körforgása; Éghajlat; Évszakok; Trópusi éghajlat; Mérsékelt éghajlat; Monszun éghajlat; Poláris éghajlat; Mikroklímák; Ár-apály jelenség; Óceáni áramlatok; Talaj; Talajerózió.


Förster Anita ismertetése

vissza Ismertetők

vissza Katalógus