Zöld Pardon Újbudáért!

Forrás: A Zöld Pardon honlapja (2008. június)Kedves Újbudaiak!

A Zöld Pardon, mint a fővárosi kulturális élet egyik meghatározó szereplője felelősséget érez a környéken élők iránt éppen úgy, mint az épített és természetes környezet iránt. Ezen indíttatásból példamutató kampányt, és egyben konkrét intézkedéseket kezdeményez a szebb és virágzó Újbudáért, a környéken élők nyugalmáért.

Erőfeszítéseinkkel jobbá tesszük Újbuda
- közbiztonságát
- kulturális életét
- nyugalmát
- tisztábbá és szebbé tesszük a közparkokat és egyben arra szeretnénk felhívni a kerületi vállalkozások figyelmét, hogyan tehetik jobbá környezetüket.

Tekintse meg bővebb sajtóanyagunkat:
Zöld Pardon Újbudáért  (1,6 Mb/PDF formátum)


Tiszta Újbuda, szép környezet!

Minden éjjel folyamatosan takarítjuk a járdákat!
Egy város utcáinak takarítása mindig az adott város önkormányzatának feladata. Mégis minden lelkiismeretes lakó igyekszik saját maga is rendben tartani az utcát. Így van ez a Zöld Pardon esetében is, mi is folyamatosan tisztítjuk a környező járdákat. Mostantól azonban ezen a téren óriási lépést teszünk: Teljes nyitva tartásunk alatt éjszaka óránként fogjuk feltakarítani a környező járdákat, úttestet és bicikli utat saját költségünkön, saját takarítószemélyzetünkkel. Ezzel megoldjuk, hogy nem lesz több szemét a környéken.

Minden reggel kitakarítjuk a parkokat!
Szép és tiszta közparkokat akarunk, mert elkötelezett hívei vagyunk a környezetvédelemnek! Hogy a kerületben élőknek, az itt tanulóknak, vagy itt dolgozóknak szép és barátságos kikapcsolódási lehetőséget nyújtsanak a parkok, vállaljuk, hogy minden reggel saját költségünkön kitakaríttatjuk a Zöld Pardon körüli parkokat, a kerületi szociális foglalkoztatóval kötött szerződés alapján.

Szelektív hulladékgyűjtés a fenntartható környezetért!
A Zöld Pardon indulása óta alapeszméjének tartja a "zöld gondolkodást", a környezetvédelmet. Ennek szellemében a Zöld Pardon működése során úgy gazdálkodik, hogy tevékenysége a lehető legkevesebb szeméttel, vagy káros melléktermékkel járjon, olyan alapanyagokat használ, amelyek a legkisebb környezeti terhelést jelentik, és ezt a magatartást várja el partnereitől, beszállítóitól is. Idén azonban szelektív hulladékgyűjtő kukákat helyezünk ki vendégterünkbe, hogy újrafelhasználhatóvá tegyük a nálunk keletkezett szemét egy részét.

Több kuka az utcákon kevesebb eldobott szemét!
Az ide látogatók, környék járókelői által eldobott szemét nem csak, hogy nem szép, de igen káros is a környezetre. A városüzemeltetés által kihelyezett kukák azonban nem bizonyulnak elegendőnek az erre járók részére, ezért a Zöld Pardon kezdeményezi az Újbudai Önkormányzatnál, hogy engedélyezze, hogy a környék utcáira, és parkjaiba a ZP költségvetéséből közterületi kukákat helyezhessen el.

Felkészültünk a folyamatos takarításra!
Mindezen vállalásunk Újbuda köztisztaságért nem csak üres beszéd, de rengeteg szervezési feladatot és komoly erőforrást igényel. Hogy valóban olyan szép lehessen környezetünk, mint ahogy elképzeljük, vásároltunk egy nagy teljesítményű takarítógépet, mellyel a környék utcáit fogjuk takarítani.

Kampányt indítunk Újbuda köztisztaságáért
A környezetvédelem elkötelezettjeiként megteszünk mindent azért, hogy a kerület szép és barátságos legyen, azonban pontosan tudjuk, hogy önerőnkön túl az itt élők, az itt dolgozók és az ide látogatók együttes összefogásával hatványozottan nagyobb eredményt érhetünk el. A Zöld Pardon ezért kampányt indít a felelősségtudatos, környezetbarát, Újbuda polgárainak igényeire figyelő gondolkodásmód mellett. Követendő példát szeretnénk mutatni, és környezetbarát tettekre buzdítani mindenkit. E kampány keretében táblákat helyeztünk el a tilosban parkolásról, a közterületi alkoholfogyasztás tilalmáról is, valamint saját hirdetési felületeinken is buzdítjuk majd az ide látogatókat a környezettudatos gondolkodásra.


A nyugalmas pihenésért

Nincs se dobszó, se mikrofon!
Hangtechnikai szakemberek véleménye szerint egy élő koncert legkellemetlenebb, leghangosabb hangjai a dobok és mikrofonok használatából erednek. Hogy a környéken lakók jogos nyugodt pihenés iránti igényének megfeleljünk, a Zöld Pardonban este 10 óra után nincs mikrofonhasználat, nincs dob, nincs élő koncert. Az ezt megelőző időszakban pedig arra törekszünk, hogy a bent lévő vendégek számához igazodva, a lehető leghalkabban szóljon a koncert.

Zajmérés!
Hogy minden körülmények között igazolni tudjuk az itt élőknek, hogy minden esetben a megengedett határérték betartásával működik a Zöld Pardon, zajmérő eszközöket vásároltunk. Ezekkel az eszközökkel folyamatosan, minden este, minden órában több ponton is méréseket végzünk, biztosítva ezzel, hogy az este minden pillanatában a megadott határérték alatt maradunk.

Technikai fejlesztések a zaj ellen!
Az idei évben a Zöld Pardon legnagyobb fejlesztéseit hangtechnikai eszközeinek átalakítására fordította. Az új és modernebb eszközök használatával sokkal jobban szabályozható a hang iránya. A hangszórók állíthatóak, teljesítményük processzorokkal szabályozható. Mindezen fejlesztések következtében a Zöld Pardonban a vendégek, vagy zenekarok figyelembevételével, úgy lehet alakítani a hang erejét és irányát, hogy az senki más nyugalmát ne zavarja.

Honnan jön akkor a zaj?
Tapasztalatok szerint a zajjal kapcsolatos lakossági bejelentések olyankor érkeznek tömegesen, amikor valamilyen ideiglenes rendezvény van a környéken. Ezeket a rendezvényeket általában főiskolások, egyetemisták szervezik, a parkban, vagy a sporttelep szabadtéri részén, nem megfelelő szakmai és technikai felkészültséggel. Ők gátlás nélkül emelik fel a hangerőt, nem törekednek a környékbeliekkel való jó kapcsolatra, hiszen néhány nap után véget is ér a rendezvényük.


A közlekedés biztonságáért

Helyet a gyalogosoknak!
Tapasztalataink szerint az autóval közlekedők a tiltás ellenére gyakran úgy parkolnak a környéken, hogy nem hagynak helyet a gyalogosoknak, sem a kerékpárosoknak a kerékpárúton. Hogy ezt a balesetveszélyes helyzetet megszüntessük, tájékoztató táblákat helyeztünk el az autósok számára. Annak érdekében azonban, hogy ezt a helyzetet végérvényesen felszámoljuk, a Zöld Pardon saját költségén a Fővárosi Önkormányzat engedélyével a belvárosban látható parkolás gátló oszlopokhoz hasonló forgalomtechnikai eszközöket helyez el. Ezek az eszközök megakadályozzák, hogy az autósok a járdára parkoljanak, így azt a gyalogosok biztonságosan használhatják.

Forgalomlassító eszközök a biztonságos
gyalogátkelőhelyért!
A gyalogos közlekedés biztonsága érdekében a Zöld Pardon kezdeményezte a Fővárosi Önkormányzatnál, hogy olyan forgalomlassító eszközöket helyezhessen el saját költségén a gyalogátkelőhelyek előtt, amelyek felhívják az autósok figyelmét, hogy fokozott óvatossággal közelítsék meg a gyalogátkelőhelyet. Ezzel egyidejűleg olyan ideiglenes terelőeszközöket helyezünk el a Zöld Pardon bejáratánál, amely a gyalogosforgalmat a kijelölt gyalogátkelőhelyhez irányítja. A két intézkedéssel a Zöld Pardon nagymértékben növeli a környéken a közlekedés biztonságát.


Bűnmegelőzési program Újbuda
közbiztonságáért!


Térfigyelő rendszer a bűnmegelőzésért!
A Zöld Pardon környékén 14 kamerából álló térfigyelő rendszert építünk ki saját költségvetésünkből, melyből egy, speciális nagy teljesítményű úgynevezett speed dom kamera. Ezzel a beruházással lehetőség nyílik arra, hogy a biztonsági szolgálat folyamatosan nyomon követhesse a járdák nyugalmát, illetve azonnal értesíthesse a rendőrséget, ha bűncselekményt észlel. Ezek az eszközök már önmagukban jelentős visszatartó erővel bírnak, de amennyiben mégis bűncselekmény történik a környéken, az erről készült felvételeket továbbítjuk a rendőrségnek, megkönnyítve munkájukat, a biztonságos Újbudáért.

Közvilágítással a bűncselekmények ellen!
Mindenki által ismert, hogy a sötét bokros helyek milyen veszélyforrásokat jelenthetnek az arra sétálóknak. A Zöld Pardon bűnmegelőzési programja keretében ideiglenes közvilágítást épít ki saját költségvetéséből a szomszédos parkban, hogy biztonságosabbá tegye a környéket. A park már pusztán a kivilágítással biztonságosabbá válik, de a Zöld Pardon itt nem áll meg a bűnözés elleni harcban, olvassa el a következő pontot is!

Biztonsági járőrszolgálat a parkban
A környék biztonságának érdekében a Zöld Pardon saját költségén biztonsági céget bíz meg azzal, hogy a szomszédos parkban folyamatos járőrszolgálatot teljesítsen. Saját elektronikus járőrellenőrző rendszerünk alkalmazása pedig maximalizálja a járőrök hatékonyságát. A biztonsági őrök állandó jelenléte, a park kivilágítása, és a térfigyelő rendszer együttes alkalmazása jelentős mértékben hozzájárul majd Újbuda nyugalmához.

Járőrszolgálat a környező utcákban
A Zöld Pardon a környék lakóinak nyugalma és értéktárgyainak megőrzése érdekében biztonsági cég bevonásával saját költségén polgárőrséget szervez. Ezeknek a járőröknek az lesz a feladata, hogy a környező utcákban megelőzzék a bűncselekményeket. Ennek az intézkedésnek a következtében a környék utcái biztonságosabbak lesznek, mint valaha.


Újbuda Gyermekeiért!

Május 25-én a Zöld Pardon az SOS-Gyermekfaluval együttműködésben gyereknapot szervezett a legkisebbeknek. Az ingyenes rendezvényen kalandos játékokkal, ügyességi vetélkedővel, Szalóki Ági gyermekműsorával és sok sok érdekességgel várta a gyerekeket. A rendezvényen közreműködőként jelent meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság, akik játékos módon igyekeztek biztonságos közlekedésre tanítani a legkisebb újbudaiakat. Természetesen a szülők is találhattak kikapcsolódást ezen a napon, valamint beszélgethettek gyereknevelési, és egészségmegőrzési kérdésekről is szakemberekkel.

Az esemény képeit a www.zp.hu/gyermeknap oldal galériájában Ön is megtekintheti.

További kérdések: ujbudaert@zoldpardon.huvissza