ÚJABB KERTI KÉPEK


"Valahányszor a kertembe megérkezem, Megcsinálom A Körutat. Személyes sajátosságom ez, vagy minden jó kertész így cselekszik? Érdekes volna tudni. A Körút Megcsinálása csak annyit jelent, hogy [...] végtelenül részletesen megvizsgálok minden talpalatnyi földet, minden bokrot, minden fát, mindig a megszabott irányban haladva.
Amikor az ember A Körutat Csinálja, szigorúan meghatározott törvényekre kell tekintettel lennie. A legfőbb törvény: mindent a maga rendjén! [...] Nem szabad a következő ágyásra nézni, amíg a közvetlenül előtted lévő ágyással nem végeztél. Szemed sarkából megpillanthatsz valami különös, váratlan skárlát-csillogást a második ágyásban, de fel kell vértezned magad az ellen, hogy odarohanj az izgató fényhez s hűvös tekintettel kell az előtted lévő, nyilvánvalóan csupasz földre nézned, amíg meg nem bizonyosodtál afelől, hogy csakugyan nem rejtőzik benne semmi. Máskülönben az lesz a vége, hogy vadul végigszáguldasz a kerten, fölfedezel egy-két szenzációs esemény, aztán megállapítod, hogy semmi egyéb nem történt. Ez pedig annyit jelent, hogy elmulasztod az apró hajtások egész izgalmát, a sárga viola szemhéjának első nyiladozását, a boszorkány-dió első, drága aranylását, a hóvirág korán kiütköző dárdáját. [...]
Legalább tizenhat vastag, félbőrkötésű, levágott sarkú kötet kellene ahhoz, hogy az ember aprajára beszámoljon egy tipikus Körútról, akármilyen kertben. Annyi minden történik minden talpalatnyi földön!"

Beverley Nichols: Kertem
Benedek Marcell fordításafotók
fotók
fotók
fotók
fotók
2008. tavasz
2008. nyár
2008. ősz
2009. tél
2009. tavasz
fotók
fotók
fotók
fotók
fotók
2009. nyár
2009. ősz
2010. tél
2010. tavasz
2010. nyár

vissza