KERTEM ÉVE
2007. JANUÁR

előző   következő

"»A kertész január havában sem tétlenkedik«, állapítják meg a kertészeti kézikönyvek. Hát semmiesetre sem tétlenkedik, mivel januárban a kertész főleg az időjárással foglalkozik.
Az időjárás különös dolog: valami baj mindig van vele. Az időjárás ugyanis rendszerint vagy az egyik, vagy a másik véglet felé leng ki. A hőmérséklet szinte sohasem egyezik az évszázados átlaggal; vagy 5 fokkal magasabb, vagy 5 fokkal alacsonyabb nála. A csapadék vagy 10 milliméterrel alatta marad az évi átlagnak, vagy 20 milliméterrel felül múlja; amennyiben nem túl száraz, kikerülhetetlenül túlságosan nedves az időjárás.
Ha az embereknek, akiket mindez nem érint, állandóan panaszra van okuk emiatt, mit csináljon a kertész! ... És mégsem lenne bonyolult dolog vágyainak kielégítése. Hiszen megelégedne azzal, ha január 1-től a hó végéig egyszerűen nullaegész kilenctized fok lenne a fagypont alatti hőmérséklet. 127 milliméteres (persze könnyű és lehetőség szerint friss) hótakaróval, javarészt felhős égbolttal és semmilyen, avagy mérsékelten nyugati irányú széllel: így máris rendben lenne minden. De éppen ez az: velünk kertészekkel senki sem törődik, a mi véleményünket senki sem kérdi arra vonatkozóan, hogy és mint kellene annak lennie. Hát ezért is ilyen a világ."fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
fotó
 
fotó
fotó
   


vissza