A gaia-ház alapszabálya


[Rich Text formátumú változatban letölthető]A technológiai álmoktól elrugaszkodva, a jövő érdekében egy "vissza-a-földhöz" koncepcióra van szükségünk. A lakásban olyan életet támogató rendszereket, anyagokat és térbeli tervezést lesz szükséges alkalmaznunk, melyek teljesítik az alábbi feltételeket.TERVEZÉS - a bolygóval való harmóniáért

- Az otthont úgy telepítsük, tájoljuk és védjük, hogy a megújuló források legjobb felhasználását valósítsa meg. Energiaigényéhez teljesen vagy nagyrészt a Nap, a szél és a víz energiáját használjuk, kevésbé támaszkodjunk kiegészítő, nem megújuló energiára.

- Használjunk "zöld" anyagokat és termékeket, melyek nem mérgezőek, nem környezetszennyezők, fenntarthatók és megújulók. Ezek előállítása kis energia-felhasználással, alacsony környezeti és társadalmi költséggel történik, biológiailag lebomlanak vagy könnyen újra felhasználhatók és újra feldolgozhatók.

- Tervezzük úgy a házat, hogy a források felhasználásában "intelligens" legyen, és ha szükséges, a természetes mechanizmusokat egészítsük ki hatékony energia-, fűtés-, hűtés-, víz-, légáram-, valamint világításszabályozó rendszerekkel.

- A házat helyben honos fa- és virágfajok ültetésével olvasszuk be a helyi ökoszisztémába. A szerves hulladékokat komposztáljuk, kertészkedjünk organikusan, és a kártevőket ne peszticidekkel, hanem természetes módszerekkel tartsuk távol. A "piszkos vizet" forgassuk vissza és használjunk takarékos vízfelhasználású vagy víz nélküli toaletteket. Gyűjtsük, tároljuk és használjuk az esővizet.

- Olyan rendszereket tervezzünk, melyek megelőzik a levegő-, víz- és talajszennyezés exportálását.


TERVEZÉS - a lélek békéjéért

- A házat - a környező közösség, építészeti stílusok, arányok és anyagok közé illeszkedéssel - tegyük környezetével harmonizálóvá.

- Minden szakaszban társuljunk másokkal, használjuk fel mindenki személyes elképzeléseit és készségeit annak érdekében, hogy holisztikus, élő designra törekedjünk.

- Szépséget, nyugalmat sugárzó harmonikus arányokat, formákat és alakzatokat alkalmazzunk.

- Természetes anyagok és színezékek, festékek, pácok színeit és textúráit használjuk fel az egyéni és egyúttal terápiás színkörnyezet létrehozásához.

- Úgy helyezzük és tervezzük meg a házat, hogy az életet erősítő hatású legyen, növelje lakóinak egészségét, vitális életerejét.

- Teremtsük meg az otthon kapcsolatát a Földanyával, a természeti világgal, a Föld ritmusaival, ciklusaival, évszakaival és napjaival.

- Tegyük a házat gyógyító környezetté, melyben az elme és a lélek szabad lehet és virulhat.


TERVEZÉS - a test egészségéért

- Teremtsünk egészséges beltéri klímát azzal, hogy "lélegezni" hagyjuk a házat, természetes anyagokat, valamint természetes hő-, nedvesség-, légáram- és levegőminőségszabályozó folyamatokat használunk fel.

- A házat a távvezetékek veszélyes elektromágneses sugárzásától, valamint a negatív talajsugárzástól távol helyezzük el.

- A tervezéskor gondoljunk arra, hogy megelőzzük a háztartási berendezések elektrosztatikus és elektromotoros energiáinak felhalmozódását, és elkerüljük a jótékony kozmikus és földsugárzással való interferenciát.

- Jó nedvességtartalommal, negatív ion-egyensúllyal, gyógynövények, anyagok és tisztítószerek kellemes illatával biztosítsunk szennyeződésmentes, egészséges levegőt és vizet.

- Természetes légáramot és szellőzést alkalmazzunk. Külső- belső zajtól védett és szigetelt, kellemes, egészséges zajszintű, nyugodt otthont alakítsunk ki.

- A tervezés tegye lehetővé a napfény és a nappali fény behatolását, ezáltal kevésbé vegyük igénybe a mesterséges világítást.